Supravegherea Pieței

Programul sectorial de supraveghere a pietei al Inspectiei Muncii pe anul 2023

Campanie naţională de supraveghere a pieţei produselor industriale din domeniul de competenţă al Inspecţiei Muncii, conform Programului sectorial pentru anul 2023, coordonat de către Comisia Europeană.

 Motivare: În temeiul Regulamentului (UE) nr. 2019/1020 de stabilire a cerinţelor de acreditare şi de supraveghere a pieţei în ceea ce priveşte comercializarea produselor, Inspecţia Muncii, în calitate de autoritate națională de supraveghere a pieței are obligația clară de a controla într-un mod proactiv și reactiv produsele puse la dispoziție pe piață. Operatorii economici (producători, importatori, distribuitori) au obligația de a coopera cu autoritățile naționale de supraveghere a pieței și de a lua măsuri corective, atunci când acestea sunt necesare.

Supravegherea pieței are scopul de a garanta că produsele respectă cerințele în vigoare aplicabile, oferind astfel un nivel de protecție ridicat al intereselor publice, cum este şi sănătatea și securitatea la locul de muncă, asigurânduse, în același timp, că libera circulație a produselor nu este limitată într-o măsură mai mare decât cea permisă de legislația de armonizare sau de orice altă reglementare relevantă a Uniunii Europene. Supravegherea pieței asigură cetățenilor un nivel de protecție echivalent în întreaga piață unică, indiferent de originea produsului. De asemenea, supravegherea pieței este importantă pentru interesele operatorilor economici, deoarece contribuie la eliminarea concurenței neloiale.

Statele membre trebuie să garanteze o supraveghere eficientă a pieței lor. Acestea sunt obligate să organizeze și să asigure controlul produselor puse la dispoziție pe piață sau importate. Statele membre trebuie să ia măsurile adecvate pentru a garanta că dispozițiile în vigoare ale Regulamentului (UE) nr. 2019/1020 şi ale altor legislații de armonizare ale Uniunii sunt respectate în cadrul UE și, în special, pentru a împiedica punerea la dispoziție pe piață și utilizarea unor produse neconforme și/sau periculoase. Supravegherea pieței trebuie să permită, pe de o parte, identificarea, împiedicarea comercializării și retragerea de pe piață a produselor periculoase sau a produselor care, din orice alt motiv, nu sunt conforme cu cerințele aplicabile stabilite în legislația de armonizare a Uniunii Europene și, pe de altă parte, sancționarea operatorilor care încalcă legea.

Necesitatea elaborării programului sectorial de control proactiv/reactiv în domeniul supravegherii pieţei este o cerinţă stabilită în Regulamentul (UE) nr. 2019/1020. Campania urmăreşte realizarea obiectivelor amintite mai sus, prin acţiuni de conştientizare şi verificare a operatorilor economici (producători, importatori, distribuitori), cu privire la cunoaşterea şi respectarea actelor normative care reglementează introducerea pe piaţă a produselor industriale din domeniul de competenţă al Inspecţiei Muncii.