MASS-MEDIA
Înapoi

28 aprilie, Ziua Internațională a securității și sănătății în muncă

În fiecare an, la data de 28 aprilie, Organizaţia Internaţională a Muncii, International Labour Organization, sărbătorește Ziua Internaţională a Securităţii și Sănătăţii în Muncă pentru a promova prevenirea accidentelor și a bolilor profesionale la nivel mondial.

28 aprilie este, de asemenea, o zi în care mișcarea sindicală din lume comemorează 𝙕𝙞𝙪𝙖 𝙞𝙣𝙩𝙚𝙧𝙣𝙖𝙩̗𝙞𝙤𝙣𝙖𝙡ă 𝙖 𝙡𝙪𝙘𝙧ă𝙩𝙤𝙧𝙞𝙡𝙤𝙧 𝙙𝙚𝙘𝙚𝙙𝙖𝙩̗𝙞 𝙨𝙞 𝙧ă𝙣𝙞𝙩̗𝙞.

Inspecția Muncii din România s-a  alăturat inițiativei OIM de a sărbători Ziua Mondială a Securității și Sănătății în Muncă promovând dialogul social în crearea unei culturi pozitive a securității și sănătății în muncă.

Pentru a marca Ziua Internaţională a Securității și Sănătății în Muncă, Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș a organizat în perioada 04-05 mai 2022 la sediile Holcim și Adient Automotive Pitești, angajatori  proactiv implicați în activitatea de securitate și sănătate în muncă, întâlniri cu reprezentanți ai angajatorilor, sindicatelor, serviciilor externe de prevenire și protecție.

În acest an Ziua Internațională a securității și sănătății în muncă s-a desfăşurat, sub sloganul „Construirea unei culturi preventive de securitate și sănătate prin dialog social eficient.”

În prezent, peste 374 de milioane de lucrători suferă accidente de muncă sau se îmbolnăvesc în fiecare an. Se estimează că zilele de lucru pierdute din cauze legate de securitatea muncii reprezintă aproape 4% din PIB-ul mondial, în unele țări până la 6%.

 La nivelul României, în ultimii doi ani s-a constatat o scădere a numărului total de accidentați față de anii anteriori (o medie de aproximativ 4750 persoane în 2020-2021 față de mai mult de 5800 în 2018-2019). O descreștere accentuată a avut-o şi numărul de persoane care și-au pierdut viața în accidente de muncă (de la 278 în 2019 la 153 în 2021).

La nivelul locului de muncă, o cultură puternică SSM este aceea în care dreptul la un mediu de lucru sigur și sănătos este apreciat și promovat atât de conducere cât și de lucrători. O cultură pozitivă SSM se bazează pe incluziune, prin implicarea semnificativă a tuturor părților în îmbunătățirea continuă a securității și sănătății la locul de muncă. Într-un loc de muncă cu o cultură SSM puternică, lucrătorii se simt confortabil să își expună preocupările cu privire la posibilele riscuri sau pericole de la locul de muncă, iar conducerea este proactivă în colaborarea cu lucrătorii pentru a găsi soluții adecvate, eficiente și durabile. Acest lucru necesită o comunicare deschisă și un dialog bazat pe încredere și respect reciproc.

 

Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă – Argeș

 

Inspecția Muncii din România se alătură inițiativei OIM de a sărbători Ziua Mondială a Securității și Sănătății în Muncă promovând, în acest an, participarea și dialogul social în crearea unei culturi pozitive a securității și sănătății în muncă.