MASS-MEDIA
Back

Informare dispoziții legale cuprinse în Legea nr.467/2006 privind informarea și consultarea angajaților

Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș vine în sprijinul angajatorilor prin reiterarea dispozițiilor legale cuprinse în Legea nr.467/2006 privind stabilirea cadrului general de informare și consultare a angajaților.
Informarea și consultarea salariaților constituie unul dintre elementele fundamentale și necesare pentru o bună desfășurare a raporturilor de muncă. De altfel, exigența de a administra societăți cu un număr de salariați într-o continuă expansiune a provocat apariția, atât la nivel european, cât și național, a unui întreg cadru legislativ care să faciliteze colaborarea dintre angajator și angajați.
Încă de la primele prevederi ale Legii nr.53/2003 – Codul Muncii, republicat, cu modificările și completările ulterioare – legiuitorul a instituit principiul consensualității și al bunei-credințe în raporturile de muncă și, cu titlu general, a reglementat în sarcina ambelor părți ale raportului de muncă obligația de a se informa și consulta reciproc pe întregul parcurs al desfășurării raportului de muncă.
Dispozițiile Legii nr. 467/2006 sunt aplicabile întreprinderilor cu sediul în România și care au cel puțin 20 de angajați. Pornind de la obligațiile reglementate de către art.40 alin.2 din Codul Muncii, care stipulează în mod expres în sarcina angajatorului obligații constând în informarea și consultarea angajaților, legiutorul prin Legea nr.467/2006 reglementează situațiile în care este necesară această informare, inclusiv sancțiuni în cazul nerespectării dispozițiilor legale.
Pe cale de consecință, cadrul legal național instituie în sarcina angajatorului obligația de a informa și a se consulta periodic cu angajații în legătură cu:
a) evoluţia recentă şi evoluţia probabilă a activităţilor şi situaţiei economice a întreprinderii;
b) situaţia, structura şi evoluţia probabilă a ocupării forţei de muncă în cadrul întreprinderii, precum şi cu privire la eventualele măsuri de anticipare avute în vedere, în special atunci când există o ameninţare la adresa locurilor de muncă;
c) deciziile care pot duce la modificări importante în organizarea muncii, în relaţiile contractuale sau în raporturile de muncă, inclusiv cele vizate de legislaţia română privind procedurile specifice de informare şi consultare în cazul concedierilor colective şi al protecţiei drepturilor angajaţilor, în cazul transferului întreprinderii.
Totodată, nerespectarea obligațiilor de informare și consultare constituie contravenții, cuantumul   sancțiunilor contravenționale  find cuprins între 1.000 de lei și 50.000 de lei.