MASS-MEDIA
Înapoi

Campanie nationala - Constructii

In perioada 03 – 28.06.2019 s-a desfasurat Campania nationala privind identificarea  cazurilor de munca nedeclarata la angajatorii care isi desfasoara activitatea in domeniul constructiilor.

 

Motivele declansarii campaniei :

  • Necesitatea intensificarii actiunilor de control in vederea diminuarii muncii nedeclarate.

Munca nedeclarata constituie un fenomen extrem de nociv datorita consecintelor sociale si economice pe care le produce:

-persoana care presteaza munca fara forme legale este lipsita de protectie sociala;

-angajatorul este lipsit de posibilitatea legala de a responsabiliza pe lucrator pentru eventuale pagube produse de acesta;

- conditii precare de munca pentru lucratori si riscurile pe care acestea le implica pentru sanatatea lor;

-fondurile sociale si bugetul de stat sunt pagubite prin sustragerea de la plata impozitelor si a contributiilor sociale.

 

Obiectivele Campaniei  :

  1. Identificarea muncii nedeclarate si determinarea angajatorilor in vederea respectarii prevederilor legale in  domeniul relatiilor de munca si cel al securitatii si sanatatii in munca.
  2. Determinarea angajatorilor de a incheia contracte individuale de munca pentru persoanele depistate fara forme legale de angajare  si de a le inregistra in REVISAL.
  3. Cresterea gradului de constientizare a angajatorilor si angajatilor in ceea ce priveste necesitatea respectarii prevederilor legale in  domeniul relatiilor de munca si cel al securitatii si sanatatii in munca.
  4. Diminuarea consecintelor sociale si economice negative care deriva din nerespectarea, de catre angajatorii care desfasoara activitate in domeniul constructiilor, a prevederilor legale mentionate.
  5. Identificarea angajatorilor care utilizeaza nelegal munca copiilor si a tinerilor.

 

In domeniul relatiilor de munca au fost controlati un numar de 36 agenti economici din care unul a fost sanctionat contraventional  fiind   identificate 2  persoane care munceau fara a avea intocmite contracte  individuale de munca .

Deficientele constatate pentru care s-au aplicat avertismente , se refera la:

  • nerespectarea prevederilor  privind  munca de noapte ;
  • nerespectarea obligatiei pastrarii copiei  contractului  individual de munca pentru salariatii din locul de munca respectiv ;
  • nerespectarea obligatiei de a tine evidenta orelor de munca prestate de catre fiecare salariat ;
  • nerespectarea termenelor de transmitere a elementelor contractelor individuale de munca respectiv a modificarii acestora in registrul general de evidenta al salariatilor in format electronic .

 

In domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost controlati un numar de  22 de agenti economici aplicandu-se doua amenzi in valoare totala de 8.000 lei pentru lipsa instruirii lucratorilor, respectiv nerespectarea normelor de securitate si sanatate in munca pentru lucru la inaltime si 19 avertismente .

Deficientele constatate si sanctionate cu avertisment se refera la:

- neasigurarea instruirii in domeniul SSM pentru toti lucratorii ;

- neutilizarea echipamentului individual de protectie ;

- lipsa semnalizarilor de securitate si sanatate in munca;

- neasigurarea de catre angajator a echipamentului de protectie a lucratorilor.

 

 

Luminita Elena Nemes

Inspector sef

 

Mariana Pop

Consilier

                             Compartiment Comunicare si Relatii cu Publicul