21.01.2025 - Obligația de a negocia colectiv
Legea nr.283/2024, publicată în luna noiembrie a anului trecut, pune un accent pe promovarea negocierilor colective, vizând creșterea ratei de acoperire a acestora la 80%.
În contextul acelorași modificări legislative operatorii economici din zona de achiziții publice și pe concesionari sunt obligați să fie mai riguroși în respectarea legislației muncii și să acorde o atenție sporită negocierilor colective. Astfel, legiuitorul a stabilit că operatorii economici care participă la procedurile de achiziție publică sau concesiuni de lucrări și servicii au obligația de a respecta cerințele privind acordarea salariului minim și prevederile Legii dialogului social, inclusiv cele referitoare la inițierea negocierilor colective. Mai mult, existența unui contract colectiv de muncă la nivel de unitate sau de sector devine un criteriu de evaluare în atribuirea acestor contracte, iar societățile condamnate penal în ultimii doi ani pentru nerespectarea prevederilor privind salariul minim sunt excluse de la participarea la procedurile de achiziție publică/cesiune.
Reamintim că obligația de a iniția negocieri colective în vederea încheierii unui contract colectiv de muncă este prevăzută de Legea nr.367/2022 privind dialogul social și se aplică tuturor angajatorilor care au cel puțin zece angajați.
Inițiativa negocierii aparține oricăreia dintre părți, iar termenul pentru desfășurarea acesteia este de 45 de zile cu posibilitate de prelungire prin acordul părților implicate.
În cazul încheierii primului contract colectiv de muncă, angajatorul va avea inițiativa negocierii și va comunica salariaților faptul că la nivelul unității, raportat la numărul de salariați, negocierea colectivă este obligatorie și că pentru a-și exercita dreptul prevăzut de legislația muncii în vigoare, trebuie să se organizeze, prezentându-le ambele variante, fie organizarea în cadrul unui sindicat fie alegerea reprezentanților.
În cazul în care negocierea nu s-a finalizat cu încheierea unui contract colectiv de muncă, chiar dacă legea dialogului social nu prevede un termen anume, procedura ar trebui reluată în anul următor.
În cazul în care negocierea se finalizează, contractul colectiv de muncă se poate încheia numai pe o perioadă determinată, cuprinsă între 12 şi 24 de luni, cu posibilitatea prelungirii prin acordul părților, o singură dată, cu cel mult 12 luni.
Scopul negocierii colective este acela de a oferi lucrătorilor posibilitatea de a purta un dialog social cu angajatorul lor și de a încheia un contract colectiv de muncă, urmărindu-se reglementarea relațiilor de muncă, stabilirea condițiilor de muncă, precum și orice alte acorduri în probleme de interes comun.
Încheierea contractului colectiv de muncă aduce beneficii ambelor părți, astfel, angajații beneficiază de mai multă stabilitate la locul de muncă, condiții de lucru îmbunătățite, egalitate de șanse, iar angajatorii beneficiază de un climat de muncă propice performanței, dar și de soluționarea timpurie a eventualelor litigii apărute.
Luminița Elena Nemeș
Inspector șef
Mariana Pop
Consilier
Compartiment Comunicare și Relații cu Publicul