Munca la negru
MUNCA NECLARATA 
 
Ce inseamna "munca la negru"? 
 
Munca nedeclarata reprezinta acea activitate prestata de un salariat pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, fara a fi respectate prevederile legale in vigoare privind incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca. 
Fiecare salariat trebuie sa stie ca pentru a fi angajat legal va semna un contract individual de munca si va semna lunar un stat de plata sau orice alt document care sa reflecte salariul realizat in luna respectiva. 
  
Dezavantaje pentru salariat 
 
Munca nedeclarata implica un loc de munca nesigur, cu perspective pe termen scurt, fara posibilitati de progres profesional, cu salarii mai mici decat cele de pe piata muncii, fara protectie sociala. Efectele negative pentru cei care presteaza activitate nedeclarata se manifesta inclusiv in pozitia economico-sociala precara in comparatie cu salariatii angajati cu forme legale. Angajatorii platesc salarii mici, de multe ori sub nivelul minim pe economie si sub nivelul cuvenit pentru vechimea, pregatirea si timpul lucrat de cel in cauza. 

 Angajatii nu beneficiaza de urmatoarele drepturi: 
 • - Vechime in munca si in specialitate;. 
 • - Asigurarea pentru riscuri cum sunt: invaliditatea, accidentele de toate felurile, bolile, maternitatea, batranetea, decesul; 
 • - Indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii, boli profesionale si accidente de munca; 
 • - Dreptul la pensie de limita de varsta sau de invaliditate; 
 • - Indemnizatie de somaj si plati compensatorii in caz de concedieri; 
 • - Dreptul la cursuri gratuite de calificare, recalificare si reconversie profesionala precum si alte masuri in vederea exercitarii unei activitati sau ocuparii unui loc de munca; 
 • - Asigurare de sanatate; 
 • - Spitalizare gratuita si medicamente compensate 
 • - Concediu de odihna si alte concedii pentru evenimente deosebite :casatorii, deces, nasterea unui copil in familie, etc.; 
 • - Plata diurnei pentru delegare si a indemnizatiei de detasare; 
 • - Concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 2 ani; 
 • - Acces pe piata creditelor bancare; 
 • - Tichete de masa. 
 
Mai mult decat atat, conform Codului Muncii, art.260, alin.1, lit. f, prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei . 
 
 
Dezavantaje pentru angajator 
 
Nu poate avea un control legal asupra salariatului sau. Nu beneficiaza de subventii din partea statului pentru angajarea anumitor categorii de persoane. Persoanele angajate fara forme legale, pot produce pagube la locul de munca fara a putea fi trasi la raspundere civil sau penal., In plus, conform Codului Muncii, art.260, alin.1, lit. e, primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata. 
   
Cine castiga de pe urma muncii la negru? 
 
Avantajul financiar imediat, obtinut de angajator, generat de sustragerea de la plata impozitelor si a contributiilor sociale. 
  
Cine pierde? 
 
 Persoanele aflate in aceasta situatie au numai de pierdut, fiindu-le afectate drepturile salariale, asigurarile sociale ( pensie, sanatate, somaj), siguranta materiala a familiei si nu in ultimul rand statutul social. 
  
Ce e de facut ? 
 
Intocmiti o sesizare adresata Inspectoratului Teritorial de Munca – formularul se gaseste pe site-ul ITM Salaj, care sa contina descrierea situatiei celui in cauza sau chiar a altora. 
Mentionam ca inspectorii de munca sunt obligati prin lege sa pastreze secreta identitatea celor care sesizeaza. 
  
Modalitati de transmitere a sesizarii catre Inspectoratul Teritorial de Munca Salaj 
 
 • - Prin e-mail la adresa itmsalaj@itmsalaj.ro 
 • - Prin fax la secretariatul institutiei 0260-610244 
 • - Prin prezentarea la registratura inspectoratului 
 • - Prin posta 
 • - Prin tel verde la nr.0800800720. 
  
Termene de solutionare a sesizarii 
 
Conform O.G. nr. 27/2002 privind solutionarea petitiilor, modificata, autoritatile si institutiile publice sesizate au obligatia sa comunice petitionarului, in termen de 30 de zile de la data inregistrarii petitiei, raspunsul, indiferent daca solutia este favorabila sau nefavorabila. 
In situatia in care aspectele sesizate prin petitie necesita o cercetare mai amanuntita, 
conducatorul autoritatii sau institutiei publice poate prelungi termenul initial de 30 zile cu cel mult 15 zile. 
Mentionam ca in perioada termenelor legale veti primi un raspuns oficial din partea 
Inspectoratului Teritorial de Munca Salaj asupra celor sesizate de dv.