MASS-MEDIA
Înapoi

02.03.2023 - Campanie de control privind respectarea măsurilor necesare pentru asigurarea securității și protecția lucrătorilor care își desfășoară activitatea la locurile de muncă din industria extractivă

În perioada 27.01.2023- 27.02.2023  s-au desfășurat acțiuni de verificare a modului de respectare a măsurilor necesare pentru asigurarea securității și sănătății lucrătorilor care își desfășoară activitatea la locurile de muncă din industria extractivă.

În cadrul acestei campanii, inspectorii de muncă au verificat atât modul în care angajatorii respectă legislaţia în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în industria extractivă, cât și condițiile de desfășurare a activității asigurate de către agenții economici cu privire la  echipamentul  colectiv și individual de protecție, transportul la și de la locurile de muncă cât și echipamentele  de muncă corespunzătoare activităților desfășurate și riscurilor prezente la locurile de muncă.

De asemenea, s-a pus accent pe modul în care serviciile interne de prevenire şi protecţie a securității și sănătății lucrătorilor din industria extractivă  sunt organizate şi îşi îndeplinesc atribuţiile.

Având în vedere că în industria extractivă există riscuri legate de explozii ale amestecurilor de gaze, incendii, echipamente  de muncă neadecvate, activitatea de transport la și de la locurile de muncă este necesară atât o instruire adecvată, precum și o monitorizare permanentă  care să conducă la o îmbunătățire a condițiilor de lucru.

În cadrul acestei acțiuni, au fost verificați 12 agenți economici având ca  obiect de activitate extracția pietrei ornamentale și a pietrei pentru construcții, respectiv extractia pietrișului și nisipului.

Pe parcursul controalelor au fost constatate o serie de deficiențe după cum urmează:

  • controlul medical periodic nu se efectuează conform prevederilor H.G. nr.355/2007;
  • fișele de post ale lucrătorilor nu cuprind atribuții și răspunderi în domeniul SSM corespunzător funcțiilor exercitate;
  • evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăviri profesionale  nu cuprinde toate locurile de muncă;
  • nu sunt desemnați lucrătorii care acordă primul ajutor;
  • planul de prevenire și protecție nu cuprinde toate posturile de lucru;
  • nu s-a constituit comitetului de securitate și sănătate în muncă;

Pentru  neconformitățile constatate au fost aplicate 3 amenzi în cuantum total de 17.000 lei și 8 avertismente, fiind dispuse măsuri de remediere a acestora cu termen fix sau permanent.

Atât angajatorii cât și lucrătorii  au obligația de a respecta toate dispozițiile care vizează protecția muncii, aceasta fiind  o condiție esențială pentru un mediu de lucru sănătos, pentru a nu pune în  pericol sănătatea și  integritatea fizică a angajaților.

 


Luminița Elena Nemeș                                                        

Inspector șef       

 

Mariana Pop

Consilier CCRP