MASS-MEDIA
Înapoi

02.11.2021 - Campanie Națională – Muncă nedeclarată

Având în vedere Planul de măsuri elaborat de Inspecția Muncii în colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale,  inspectorii de muncă din cadrul ITM Sălaj au continuat și pe parcursul lunii octombrie 2021 acțiunile de control care urmăresc  reducerea incidenței muncii desfășurată fără forme legale precum și a muncii subdeclarate, așa numita ,,muncă la gri”.

Astfel, au fost efectuate controale la angajatori care desfășoară activități de  protecție și gardă,  respectiv activități poștale și de curier, pe raza județului Sălaj, obiectivul principal al campaniei fiind acela de a constata în ce măsură sunt respectate atât dispozițiile legale în domeniul relațiilor de muncă cât și cele care vizează drepturile salariaților .

Pe lângă identificarea persoanelor care desfășurau activitate la locul de muncă organizat de angajator și controlul documentelor, inspectorii de muncă au informat agenții economici și lucrătorii care sunt avantajele pe care le aduce munca declarată cât și dezavantajele pe care le generează munca fără forme legale .

Consecințele muncii cu lucrători neangajați sunt atât de natură socială cât și economică, angajatorul fiind lipsit de instrumentul de a-l responsabiliza pe lucrător, de a obține rezultatele cantitative dar mai ales calitative, iar în cazul producerii unor abateri de natură disciplinară, patrimonială sau crearea de alte prejudicii, este evident că nu poate dispune de mijloacele prevăzute de legislația muncii pentru soluționarea unor astfel de situații.

Prestarea muncii la negru sau la ,,gri” este și în detrimentul lucrătorului, acesta fiind foarte vulnerabil în ceea ce privește protecția socială, asigurarea condițiilor de muncă și nu în ultimul rând, fără o înțelegere scrisă materializată în contractul individual de muncă, plata muncii prestate devine incertă.

Ca rezultat al acțiunii, în cursul lunii octombrie, au fost verificați 11 de angajatori,  nefiind constatate cazuri de muncă desfășurată fără forme legale și nici muncă subdeclarată.

 

 

 

 

 

O altă încălcare a prevederilor legale pentru care s-au aplicat amenzi de 6.000 lei se referă la nerespectarea obligației de a ține evidența orelor de muncă prestate de către fiecare salariat.

Deficiențe constatate  pentru care s-au aplicat avertismente :

  • nerespectarea dispozițiilor  legale privind munca suplimentară, respectiv munca în zi de sărbătoare legală;
  • nerespectarea prevederilor  legale privind repausul săptămânal;
  • nerespectarea obligației păstrării copiei  contractului  individual de muncă pentru toți salariații din locul de muncă respectiv ;
  • nerespectarea obligației privind informarea inspectoratului cu privire la prestatorii de servicii.

          Pentru toate neconformitățile constatate au fost dispuse măsuri de remediere a acestora cu termen fix sau permanent.    

Pentru a spori gradul de conștientizare , Inspectoratul Teritorial de Muncă Sălaj a transmis angajatorilor din cele 2 domenii de activitate, scrisori de informare cu privire la necesitatea și importanța desfășurării muncii în condiții legale.

     

Nemeș Luminița-Elena                                                   

Inspector șef

 

Pop Mariana

Consilier CCRP