MASS-MEDIA
Înapoi

02.11.2021 - Locuri de muncă sigure și sănătoase

Organizată în fiecare an, în luna octombrie, Săptămâna europeană pentru securitate și sănătate în muncă reprezintă un punct de atracție al fiecărei campanii „Locuri de muncă sigure și sănătoase”. Printre activitățile organizate pentru sărbătorirea Săptămânii europene se numără evenimente desfășurate prin mijloacele de comunicare socială, conferințe, sesiuni de informare, etc.

Organizată de EU-OSHA (Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă)  și partenerii săi, fiecare Săptămână europeană are în centru tema campaniei și își propune creșterea gradului de sensibilizare privind importanța managementului activ și participativ al sănătății și securității la locul de muncă.

Scopul campaniei este de a crește gradul de sensibilizare cu privire la afecțiunile musculoscheletice (AMS) de origine profesională și la importanța prevenirii acestora. Obiectivul este de a încuraja angajatorii, lucrătorii și alte părți interesate să colaboreze pentru prevenirea AMS.

Afecțiunile musculoscheletice (AMS) sunt una dintre cele mai frecvente afecțiuni de origine profesională. În întreaga Europă, afectează milioane de lucrători, iar pentru angajatori reprezintă costuri de miliarde de euro. Combaterea AMS contribuie la îmbunătățirea vieții lucrătorilor, aducând însă și beneficii economice evidente.

Afecțiunile musculo-scheletice afectează de regulă spatele, gâtul, umerii, membrele superioare, membrele inferioare și sunt afecțiuni ale structurilor corpului, cum sunt mușchii, articulațiile, tendoanele, ligamentele, nervii, oasele și sistemul circulator localizat, cauzate sau agravate în primul rând de muncă și de efectele mediului imediat al muncii.   Problemele de sănătate pot varia de la dureri și disconforturi minore până la afecțiuni mai grave, care necesită repaus sau tratament medical.

Majoritatea afecțiunilor musculo-scheletice profesionale se dezvoltă în timp, acestea neavând o cauza unică, fiind adesea provocate de diverși factori care acționează combinat, principalele cauze ale acestora fiind  manipularea maselor, în special când este însoțită de mișcări de aplecare și răsucire, mișcările repetitive sau energice, pozițiile incomode și statice, vibrațiile, iluminatul insuficient sau mediile de lucru friguroase, munca accelerată, șederea sau statul în picioare pe perioadă îndelungată în aceeași poziție.

Inspecţia Muncii şi-a asumat un rol  activ pe durata campaniei şi se implică prin acţiuni de informare şi seminarii on line, în promovarea obiectivelor acesteia la nivel național.

ITM Sălaj a prezentat 2 lucrări în cadrul evenimentului zonal organizat de ITM Alba la care au participat inspectori de muncă de la 10 inspectorate, alături de reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, lucrători desemnați și servicii externe SSM.

Acțiunea derulată s-a adresat atât angajatorilor din sectorul public cât și celor din sectorul privat, din diferite domenii de activitate, care au un număr însemnat de locuri de muncă cu probabilitate crescută de apariție a afecțiunilor musculo-scheletice.

S-a pus în special accent pe sensibilizarea factorilor implicați în procesul muncii, aceștia fiind informați despre importanța adoptării măsurilor de combatere a afecțiunilor musculo-scheletice la locul de muncă.

Acțiunea desfășurată și-a atins obiectivele propuse având în vedere interesul arătat față de importanța combaterii cauzelor care generează apariția afecțiunilor musculo-scheletice, consecința directă fiind îmbunătățirea vieții lucrătorilor și creșterea randamentului în procesul muncii.

 

 

 

Luminița Elena Nemeș

Inspector șef

 

Mariana Pop

Consilier

Compartiment Comunicare și Relații cu Publicul