MASS-MEDIA
Înapoi

03.02.2022 - Campanie Națională – Muncă nedeclarată Depozite

În perioada 25 – 31 ianuarie 2022, inspectorii de muncă din cadrul ITM Sălaj au întreprins acțiuni de control pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul ”Depozite”-cod CAEN 5210.

Acțiunea, de tip ,,Campanie Națională”, a urmărit conștientizarea factorilor implicați în procesul muncii, cu privire la consecințele nefavorabile pe care le generează munca nedeclarată.

Astfel, persoana care prestează muncă ,,la negru” este lipsită de protecție socială, de drepturile pe care i le conferă contractul de muncă, cum ar fi dreptul la concediu de odihnă, la concediu medical, la indemnizația de șomaj în caz de concediere, respectiv dreptul de a beneficia de pensie.

De asemenea, munca nedeclarată atrage riscul ca lucrătorii să nu-și primească salariul, plata urmând a fi făcută în funcție de voința angajatorului precum și riscul ca activitatea să se desfășoare în condiții precare ce pot pune în pericol sănătatea și securitatea acestora.

Pe de altă parte, angajatorul este lipsit de posibilitatea de a-l responsabiliza pe lucrător, de a obține rezultate cantitative și calitative, iar în cazul producerii unor abateri de natură disciplinară, patrimonială sau crearea de alte prejudicii, este evident că nu poate dispune de mijloacele prevăzute de legislația muncii pentru soluționarea unor astfel de situații.

Unul din obiectivele acțiunii l-a constituit identificarea angajatorilor din acest domeniu care utilizează nelegal munca copiilor și a tinerilor, respectiv nu au încheiate contracte individuale de muncă sau care, deși le-au încheiat în formă scrisă, nu le-au înregistrat în Registrul General de Evidență al Salariaților.

Scopul propus al acțiunii a fost creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă, respectiv diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea acestora.

În cadrul acțiunii au fost verificați 5 de angajatori, nefiind constatate cazuri de muncă desfășurată fără forme legale de angajare.

Deficiențele constatate au fost următoarele:

  • nerespectarea obligației de repartizare a programului de lucru în cazul contractelor individuale de muncă cu timp parțial;

  • nerespectarea obligației ca în conținutul contractelor individuale de muncă să se regăsească informații privind criteriile de evaluare a activității profesionale a salariatului;

  • nerespectarea obligației de a completa dosarele de personal ale salariaților.

Pentru toate neconformitățile constatate au fost dispuse măsuri de remediere a acestora cu termen fix sau permanent.


 


 

Nemeș Luminița-Elena

Inspector șef


 

Pop Mariana

Consilier CCRP