MASS-MEDIA
Înapoi

03.09.2021 - Supravegherea sănătății lucrătorilor

Sănătatea și condițiile de muncă sunt un obiectiv primordial al angajatorului pentru creșterea calităţii vieții salariaților.

Angajatorul are obligația să asigure accesul salariaţilor la serviciul medical de medicina muncii. Medicul specialist de medicina muncii efectuează controlul medical al salariaților atât la angajarea în muncă cât și pe durata executării contractului individual de muncă și are ca prioritate prevenirea accidentelor de muncă și a bolilor profesionale, supravegherea efectivă a condiţiilor de igienă și sănătate în muncă.

Potrivit prevederilor H.G. nr.355/2007  angajatorii, din orice domeniu de activitate, atât din sectorul public, cât și din cel privat, au următoarele obligații privind sănătatea angajaților săi:

•  să se afle în posesia unei evaluări a riscului asupra sănătății lucrătorilor, actualizată periodic atunci când rezultatele supravegherii sănătății o impun;

•  să asigure fondurile și condițiile efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sănătății lucrătorilor.

Serviciile medicale profilactice prin care se asigură supravegherea sănătăţii lucrătorilor sunt: examenul medical la angajarea în muncă, de adaptare, periodic, la reluarea activităţii, supraveghere specială şi promovarea sănătăţii la locul de muncă.

Examenul medical la angajarea în muncă este un control medical profilactic efectuat la solicitarea angajatorului de către medicul specialist de medicina muncii înainte de angajarea lucrătorilor în orice loc de muncă pentru:

    a) lucrătorii care urmează a fi angajaţi cu contract individual de muncă pe perioadă determinată sau nedeterminată;

    b) lucrătorii care îşi schimbă locul de muncă sau sunt detaşaţi în alte locuri de muncă ori alte activităţi;

    c) lucrătorii care îşi schimbă meseria sau profesia.

Scopul acestei evaluări a sănătății este de a determina dacă o persoană este aptă din punct de vedere fizic și psihologic pentru a efectua munca pentru care se angajează  la locul de muncă unde  își va desfășura activitatea.

Important! Orice salariat nou trebuie să fie supus unui control medical obligatoriu având în vedere că, potrivit prevederilor Legii nr.53/2003 Codul Muncii,  o persoană poate fi angajată în muncă numai în baza unui certificat medical, care constată faptul că cel în cauza este apt pentru prestarea acelei munci. Contractul individual de muncă încheiat în lipsa unui certificat medical  avizat de  medicul de medicina muncii, atrage după sine nulitatea contractului de muncă.

Examenul medical de adaptare în muncă se efectuează la indicaţia medicului specialist de medicina muncii în prima lună de la angajare având ca scop: completarea examenului medical la angajarea în muncă, în condiţiile concrete noilor locuri de muncă; ajută organismul celor angajaţi să se adapteze noilor condiţii; determină depistarea unor cauze medicale ale neadaptării la noul loc de muncă şi recomandă măsuri de înlăturare a acestora.

Periodic se efectuează un examen medical pentru toți angajații care are ca scop: confirmarea sau infirmarea aptitudinii în muncă pentru profesia/funcţia și locul de muncă pentru care s-a făcut angajarea; depistarea unor boli care constituie contraindicaţii; diagnosticarea bolilor profesionale; diagnosticarea bolilor legate de profesie; diagnosticarea bolilor ce constituie risc pentru sănătatea salariatului; depistarea bolilor ce constituie risc pentru securitatea unităţii. Frecvenţa examenului medical periodic este stabilită prin fişele întocmite conform prevederilor H.G. nr.355/2007 şi poate fi modificată numai la propunerea medicului specialist de medicina muncii, cu informarea angajatorului.

La reluarea activității, după o întrerupere de minimum 90 de zile, pentru motive medicale, sau de 6 luni, pentru orice alte motive, se efectuează un examen medical având ca scop: confirmarea aptitudinii lucrătorului pentru exercitarea profesiei avute anterior sau noii profesii la locul de muncă respectiv; stabilirea unor măsuri de adaptare a locului de muncă; reorientarea spre alt loc de muncă.

Examenele medicale se finalizează prin completarea de către medicul de medicina muncii a fișei de aptitudine care trebuie să conţină concluzia examenului medical.

Prin supraveghere specială se înţelege examenul medical profilactic efectuat de către medicul de medicina muncii, în vederea stabilirii aptitudinii în muncă pentru lucrătorii care se încadrează în următoarele categorii: persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani, persoane cu vârsta de peste 60 de ani, persoane cu handicap, persoane dependente de droguri, de alcool, persoane cu diverse boli cronice.

Pentru promovarea măsurilor privind adaptarea la muncă a lucrătorilor şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi de mediu, medicii de medicina muncii desfăşoară activităţi de consiliere a lucrătorilor şi a reprezentanţilor acestora din unitate şi din comitetul de sănătate şi securitate în muncă, după caz.

Potrivit dispozițiilor legale lucrătorii sunt obligați să se prezinte la examenele medicale de supraveghere a sănătăţii la locul de muncă, conform planificării efectuate de către medicul de medicina muncii cu acordul angajatorului.

Sănătatea și condițiile de muncă constituie un obiectiv important al angajatorului pentru creșterea calităţii vieții salariaților.

 

 

Luminița Elena Nemeș                                           Mariana Pop      

Inspector șef                                                       Consilier CCRP