MASS-MEDIA
Înapoi

04.07.2023 - Modificări aduse Codului Muncii

OUG nr.42/2023,  publicată în Monitorul Oficial nr. 459 din 25 mai 2023, aduce trei schimbări importante Codului muncii.

Conform noului act normativ, pe durata perioadei concediului de îngrijitor salariații au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă anual și constituie vechime în muncă și în specialitate.

Reamintim prevederile legale referitoare la concediul de îngrijitor ” Angajatorul are obligația acordării concediului de îngrijitor salariatului în vederea oferirii de către acesta de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul și care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durată de 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic, la solicitarea scrisă a salariatului”.

O altă noutate se referă la reducerea numărului de salariați de la care negocierea colectivă este obligatorie. Astfel, ”negocierea colectivă la nivel de unitate este obligatorie, cu excepţia cazului în care angajatorul are încadraţi mai puţin de 10 salariaţi”.

Ordonanța aduce modificări și în ceea ce privește soluționarea conflictelor de muncă. Ca urmare, în vederea promovării soluţionării amiabile şi cu celeritate a conflictelor individuale de muncă, la încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot cuprinde în contract o clauză prin care se stabileşte că orice conflict individual de muncă se soluţionează pe cale amiabilă, prin procedura concilierii.

Cauzele referitoare la conflictele individuale de muncă și la conflictele colective de muncă se soluționează în prima instanță de către tribunal. Cererile referitoare la aceste cauze se adresează tribunalului în a cărui circumscripție reclamantul își are domiciliul, reședința sau locul de muncă ori, după caz, sediul.

Un alt element de noutate este adus de Legea nr.140/2023, publicată în Monitorul Oficial nr. 461 din 26 mai 2023, care completează situațiile în care contractul individual de muncă poate fi suspendat din inițiativa salariatului, conform art.51 alin(1) din Codul muncii, cu cazul în care activitatea specifică în calitate de asistent maternal, asistent personal al persoanei cu handicap grav sau asistent personal profesionist se desfășoară pe bază de contract încheiat în condiţiile legii.

0                                                

 

Luminița Elena Nemeș                                                  Mariana Pop                  

Inspector șef                                                              Consilier CCRP