MASS-MEDIA
Înapoi

05.03..2024 - Campanie Națională - Promovarea negocierii colective

Inspectorii de muncă, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj, au intreprins  pe parcursul lunii februarie 2024, acțiuni de promovare a negocierii colective în întreprinderile mici și mijlocii în cadrul Campaniei desfășurate la nivel național.

Acțiunea a avut ca scop informarea angajaților/lucrătorilor și angajatorilor cu privire la beneficiile negocierii colective, un instrument esențial pentru asigurarea unui mediu de lucru stabil și echitabil. Astfel, angajații beneficiază de mai multă stabilitate la locul de muncă, de salarii echitabile, condiții de lucru îmbunătățite, egalitate de șanse și un echilibru între viața profesională și cea personală. Există avantaje și pentru angajatori, printre acestea numărându-se un climat de muncă propice performanței, implicare și responsabilități sporite din partea personalului, dar și soluționarea timpurie a eventualelor litigii apărute.

În conformitate cu dispozițiile art. 97 alin. (1) din Legea nr. 367/2022, privind dialogul social, negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați iar, potrivit dispozițiilor alin. (2) ale aceluiași articol, inițiativa negocierii colective aparține oricăruia dintre partenerii sociali. Astfel, legea  prevede că, în cazul în care în unitate nu există un contract colectiv de muncă, angajatorul sau orice altă parte îndreptățită poate iniția negocierea contractului colectiv de muncă în orice moment.

          Negocierea colectivă care are loc între angajator/organizația patronală, pe de o parte, și sindicat/organizația sindicală sau reprezentanții aleși ai angajaților/lucrătorilor, de cealaltă parte, urmărește reglementarea relațiilor de muncă sau de serviciu dintre părți, stabilirea condițiilor de muncă, precum și orice alte acorduri în probleme de interes comun.

De asemenea, legea reglementează procedura de negociere colectivă și recunoaște autonomia și egalitatea părților în negocierea condițiilor și libertatea de încheiere a convențiilor colective, precum și dreptul la informare în susținerea negocierilor.

În cadrul acestei campanii, au fost transmise prin e-mail materiale informative pe tema negocierii colective, a etapelor legale pe care aceasta le presupune, dar și a beneficiilor pe care le prezintă, către 60 de angajatori cu un număr total de 961 de salariați.

Campania a mai inclus și controale la angajatori, pentru a verifica respectarea legislației și pentru a oferi sprijin în procesul de negociere, astfel încurajând  încheierea și înregistrarea contractelor colective de muncă. Acestea fiind instrumente juridice cu aplicabilitate generală în unitate,  contractele individuale de muncă nu pot conține prevederi inferioare celor stabilite colectiv. Inspectorii de muncă au verificat și informat 42 de unități și un număr  de 382 de salariați.

În plus, materiale informative au fost afișate  la avizierul și pe pagina web a inspectoratului.

De asemenea, au fost diseminate informații, privind negocierea colectivă, și în cadrul întâlnirii cu reprezentanți ai organizațiilor sindicale și patronale, membrii ai Comisiei de Dialog Social.

Ca rezultat al acțiunii, precizăm că în perioada campaniei au  fost încheiate și înregistrate 15 contracte colective de muncă noi.

 

 

Nemeș Luminița-Elena                                                   

Inspector șef

 

Pop Mariana

Consilier CCRP