MASS-MEDIA
Înapoi

05.10.2022 - Săptămâna europeană pentru securitate și sănătate în muncă

”Săptămâna europeană pentru securitate și sănătate în muncă”este un eveniment organizat, în fiecare an în luna octombrie, de EU-OSHA - Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă și partenerii săi, cu sprijinul Inspecției Muncii, care își propune să aducă în atenția angajatorilor, managerilor, instituțiilor publice, partenerilor sociali (sindicate, patronate), lucrătorilor și reprezentanților SSM din sectorul public și privat: noutăți, soluții și exemple de bună practică privind activitatea de securitate și sănătate în muncă .

Sub titlul: „Locurile de muncă sigure îți fac sarcina mai ușoară! 2020-2022”, campania din acest an are ca scop creșterea gradul de conștientizare cu privire la afecțiunile musculo-scheletice (AMS) de origine profesională și la importanța prevenirii acestora.

Obiectivele principale ale acţiunii sunt conştientizarea angajatorilor şi a lucrătorilor cu privire la necesitatea implementării măsurilor de securitate şi sănătate în muncă, în special a celor care vizează prevenirea afecţiunilor musculo-scheletice, conştientizarea lucrătorilor asupra riscurilor la care se expun ca urmare a apariţiei afecţiunilor musculo-scheletice, diseminarea informaţiilor legate de prevenirea expunerii lucrătorilor la acest tip de afecţiuni şi nu în ultimul rând controlul locurilor de muncă unde există riscul apariţiei afecţiunilor musculo-scheletice.

Afecţiunile musculo-scheletice afectează de regulă spatele, gâtul, umerii, membrele superioare, membrele inferioare. În această categorie se încadrează orice leziune sau afecţiune a articulaţiilor sau a altor ţesuturi.

Manipularea maselor prin mişcări de aplecare şi răsucire, mişcări repetitive sau energice, poziţii incomode, statice, munca accelerată, şederea sau statul în picioare pe perioadă îndelungată în aceeaşi poziţie se numără printre cauzele mai des întâlnite de apariţie a afecţiunilor musculo-scheletice.

Acţiunea se înscrie în demersul comun al statelor membre ale Uniunii Europene de implementare a bunelor practici privind verificarea evaluării riscurilor din perspectiva prevenirii afecţiunilor musculo-scheletice și se adresează atât angajatorilor din sectorul public cât și celor din sectorul privat, din diferite domenii de activitate, care au un număr însemnat de locuri de muncă cu probabilitate crescută de apariție a afecțiunilor musculo-scheletice

Astfel, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratul Teritorial de Muncă Sălaj  desfăşoară acţiuni de verificare, conştientizare şi informare la angajatorii din judeţ. În cadrul acțiunii, pe lângă diseminarea materialelor campaniei, se utilizează un instrument european de control (chestionar SLIC) în vederea identificării unor riscuri în mediul de muncă, în special al celor legate de expunerea lucrătorilor la afecţiuni musculo-scheletice, având ca scop conștientizarea angajatorilor și lucrătorilor cu privire la necesitatea prevenirii lor.

Securitatea şi sănătatea în muncă sunt importante, atât pentru angajat cât şi pentru angajator. Un mediu de muncă sigur şi sănătos contribuie, nu numai la starea de bine a lucrătorilor, dar şi la succesul companiilor.

 

 

Luminița Elena Nemeș                                           

Inspector șef        

                                               

Mariana Pop

Consilier CCRP