MASS-MEDIA
Înapoi

05.12.2024 - Campanie Națională - Agenți de plasare a forței de muncă în străinatate

Migrația forței de muncă este un fenomen prezent în societatea românească, cetățenii români apelând la societățile de intermediere sau la persoane fizice pentru ocuparea unui loc de muncă. Desfășurarea activității de mediere și plasare a forței de muncă în străinatate cu încălcarea dispozițiilor legale incidente, constituie un factor de vulnerabilitate pentru cetățenii aflați în căutarea unui loc de muncă în străinătate prin intermediari care nu îndeplinesc condițiile legale pentru a media și plasa forță de muncă. Acest fapt poate avea consecințe negative asupra siguranței și integrității acestor persoane, aflate în general într-o situație precară, ce poate conduce la situații de trafic de persoane în scopul exploatării prin muncă.

In acest context, în perioada 27 – 29.11.2024  s-a desfășurat  Campania națională pentru verificarea respectării prevederilor legale cu privire la condițiile de funcționare și procedura de înregistrare a agenților de plasare a forței de muncă în străinătate, potrivit Legii nr.156/2000, având în vedere  Programul cadru de acțiuni al Inspecției Muncii pentru anul 2024 .

Campania a fost organizată în scopul combaterii a cazurilor de plasare ilegală a forței de muncă în străinătate și asigurării unei mai bune protecții a cetățenilor români aflați în căutarea unui loc de muncă în străinătate.

În vederea diminuării consecințelor juridice, economice și sociale negative ce decurg din fenomenul plasării forței de muncă în străinătate în condiții ilegale, inspectorii de muncă au urmărit identificarea cazurilor de nerespectare a condițiilor de funcționare, a procedurii de înregistrare, identificarea cazurilor de plasare a forței de muncă efectuată de către persoane juridice fără a avea activitate autorizată conform cod CAEN 7810 și fără a fi înregistrate la inspectoratul teritorial de muncă.

În cadrul campaniei, au fost verificați 4 agenti de plasare a forței de muncă în străinătate, din totalul de 5 înregistrați la Inspectoratul Teritorial de Muncă Sălaj.

Deficiențele constatate ca urmare a controalelor desfășurate, pentru care s-au aplicat 4 avertismente,  sunt următoarele:

  • nerespectarea obligaţiei de a transmite inspectoratului o notificare privind plasarea forţei de muncă, cu cel puţin 5 zile lucrătoare anterioare plecării din ţară a persoanelor plasate la muncă în străinătate;
  • nerespectarea obligației de a transmite lunar inspectoratului, până la data de 5 a lunii următoare, situația privind contractele de mediere încheiate și persoanelor angajate în străinătate ;
  • contractele individuale de muncă cu timp parțial nu cuprind repartizarea programului de lucru .

Totodată, în cadrul campaniei au fost verificate 11 societăți având cod CAEN 7830 constatându-se că acestea nu desfășoară activități de consultanță în vederea medierii în străinătate sau în managementul resurselor umane.

Pentru toate neconformitățile constatate au fost dispuse un număr de 7 de măsuri obligatorii de remediere.

Persoanele interesate în acest demers pot accesa site-ul instituției www.itmsalaj.ro unde se găsesc atât  informații utile cât și lista agenților de plasare a forței de muncă în străinătate înregistrați la inspectorat.

 

 

 

                                                   

Luminița Elena Nemeș

Inspector șef

 

Mariana Pop

Consilier

Compartiment Comunicare și Relații cu Publicul