MASS-MEDIA
Înapoi

06.06.2018 - Campanie nationala

Avand in vedere obiectivele specifice ale Inspectiei Muncii stabilite atat prin lege cat si prin Programul cadru de actiuni in perioada 29 – 31.05.2018 s-a desfasurat Campania nationala privind identificarea cazurilor de munca nedeclarata si  verificarea modului in care se respecta prevederile legale care reglementeaza relatiile de munca de munca si  securitatea si sanatatea in munca la angajatorii care isi desfasoara activitatea in domeniul  alimentatiei publice  ’’Bufet Expres, Restaurant Fast-Food, Pizzerie ’’ .

 

Motivele declansarii campaniei :

  • Necesitatea intensificarii actiunilor de control in vederea diminuarii muncii nedeclarate.

Munca nedeclarata se manifesta sub urmatoarele aspecte:

-intelegerea intre angajator si angajat in urma careia angajatul presteaza munca fara a incheia  un contract individual de munca fiind astfel lipsit de drepturile ce decurg din acesta;

-sustragerea angajatorului de la obligatia de a inregistra contractele individuale de munca incheiate cu angajatii in registrul general de evidenta a salariatilor  ;

-neintocmirea formelor legale de angajare pentru perioada de proba;

Lucratorii din acest domeniu sunt expusi la o gama larga de riscuri de accidentare la locul de munca, cum ar fi: alunecari pe pardoseala umeda, temperaturi extreme, arsuri, taieturi, caldura excesiva, perioade lungi in care angajatii stau in picioare, ventilatie insuficienta, etc.

Obiectivele Campaniei  :

  • Identificarea angajatorilor care folosesc munca nedeclarata si luarea masurilor care se impun pentru determinarea angajatorilor de a respecta prevederile legale .
  • Determinarea angajatorilor de a incheia contracte individuale de munca pentru persoanele depistate fara forme legale de angajare  si de a le inregistra in REVISAL.
  • Cresterea gradului de constientizare a angajatorilor si angajatilor in ceea ce priveste necesitatea respectarii prevederilor legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca si al relatiilor de munca.
  • Diminuarea consecintelor sociale si economice negative care deriva din nerespectarea, de catre angajatori a prevederilor legale mentionate.
  • Identificarea angajatorilor care utilizeaza nelegal munca copiilor si a tinerilor.

 

In cadrul controalelor efectuate s-a urmarit modul in care angajatorii respecta prevederile legale din domeniul relatiilor de munca cu privire la angajarea personalului, timpul de munca si de odihna, repausul zilnic si saptamanal, sarbatori legale, garantarea in plata a salariului minim brut pe tara, precum si eliminarea riscurilor profesionale specifice precum : cadere prin alunecare, expunere le temperaturi extreme, intoxicatii, electrocutare, taieturi, arsuri.

Astfel, dintr-un numar de 18 agenti economici verificati  unul a fost sanctionat  contraventional pentru munca fara forme legale de angajare, fiind   identificata o  persoana care muncea fara a avea intocmit contract  individual de munca.

Deficientele constatate pentru care s-au aplicat avertismente , se refera la:

- nerespectarea obligatiei pastrarii copiei  contractului  individual de munca pentru salariatii din locul de munca respectiv ;

- nerespectarea obligatiei de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat ;

- necompletarea elementelor contractelor individuale de munca in registrul general de evidenta al salariatilor in format electronic, respectiv netransmiterea acestuia la termenele legale ;

- tematici de instruire ssm incomplete ;

- neefectuarea controlului medical periodic ;

- lipsa evaluarii riscurilor de accidentare si imbolnaviri profesionale pentru toate locurile de munca si a planului de prevenire si protectie .

Pentru toate aceste deficiente inspectorii de munca au dispus masuri in vederea remedierii lor.

 

 

Luminita Elena Nemes

Inspector sef

 

Mariana Pop

Consilier

                           Compartiment Comunicare si Relatii cu Publicul