MASS-MEDIA
Înapoi

08.05.2023 - Lucrătorul cultural profesionist

Statutul de lucrător cultural profesionist  poate fi obținut de cei ce lucrează în sectorul cultural pentru a dobândi o serie de drepturi specifice angajaților, dar care nu îi  limitează în a deveni, ulterior, angajați în baza unui contract de muncă. Statutul de lucrător cultural profesionist poate fi dobândit pentru o perioadă de trei ani, cu posibilitatea de reînnoire în condiții similare.

Conform definiției O.U.G. nr.21/2023, lucrătorul cultural profesionist este „autorul sau artistul interpret şi executant, aşa cum sunt aceştia definiţi în Legea nr. 8/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi/sau persoana fizică ce desfăşoară o activitate culturală de suport sau auxiliară, dintre cele enumerate în anexă, care s-au înregistrat, ca atare, în scop fiscal, pentru o durată de trei ani”.

Nu orice artist, interpret sau orice altă persoană ce desfășoară o activitate de interpretare, de editare a unei reviste, de producție cinematografică, design specializat, consultanță în comunicare sau alt tip de activitate enumerat în anexa acestei ordonanțe este automat considerat lucrător cultural profesionist (LCP). 

Recunoașterea calității de LCP este dată de Ministerul Culturii care va înregistra cererea persoanei fizice interesate într-un registru cu lucrătorii culturali profesioniști. Persoana fizică care a primit avizul Ministerului Culturii va depune ulterior, la autoritatea fiscală, o cerere de înregistrare. Înregistrarea ca LCP este valabilă pe o durată de trei ani fiscali consecutivi, termen care începe să curgă de la data înregistrării în registru.

Statutul de LCP este unul dobândit ca urmare a îndeplinirii unor condiții.

Lucrător cultural profesionist nu poate fi o persoană fizică care exercită o profesie reglementată sau liberală, care este funcționar public sau care își desfășoară activitatea de natură culturală sub forma prestării unei munci salariate desfășurate în temeiul unui contract individual de muncă”, se mai prevede în ordonanță.

Astfel, în situația în care  persoana încheie un contract individual de muncă pe perioadă determinată,  statutul  ca LCP va fi suspendat, iar perioada rămasă din cei trei ani va curge în continuare după ce acel raport de muncă se termină.  În schimb, dacă încheie un contract de muncă pe perioadă nedeterminată, statutul său încetează de drept.

În desfăşurarea activităţii lui, LCP poate încheia contracte de cesiune a drepturilor patrimoniale, în temeiul <LLNK 11996     8 13 241   0 16>Legii nr. 8/1996 sau contracte de desfăşurare a activităţii culturale.

 

Cel de-al doilea tip de contract reprezintă un element de noutate în domeniul cultural și      ”… reprezintă convenţia încheiată pentru o durată determinată între un beneficiar al activităţii culturale şi lucrătorul cultural profesionist, care are ca obiect desfăşurarea unei activităţi culturale”.

Important! Perioada în care persoana fizică a fost înregistrată ca LCP reprezintă vechime în muncă şi în specialitate, potrivit recentei ordonanțe.

De asemenea, LCP au dreptul de participare şi reprezentare colectivă pentru ameliorarea condiţiilor de muncă şi libertatea de acţiune în apărarea drepturilor, dreptul de a constitui sau de a adera la o asociaţie profesională și dreptul la consultare sau schimb de informații. 

Statutul LCP nu reprezintă o formă exclusivă de lucru pentru cei din domeniul cultural, ci este o altă alternativă  pentru aceștia, care să-i apropie  mai mult de statutul de salariat  din perspectiva unor drepturi, pentru cazul în care nu încheie contracte de muncă.

 

Luminița Elena Nemeș                                                        

Inspector șef                                           

 

Mariana Pop

Consilier CCRP