MASS-MEDIA
Înapoi

10.06.2021 - Revenirea la munca

Pe fondul relaxării restricţiilor, tot mai multe firme  au decis  revenirea fizică a salariaţilor la locul de muncă. Revenirea  la normalitate trebuie să se realizeze în condiții de siguranță și să fie tratată cu responsabilitate și seriozitate de fiecare angajat și angajator.

În acest context, reamintim tuturor angajatorilor că au obligația permanentă, de a lua măsuri cu privire la securitatea și sănătatea în muncă a angajaților, de a asigura locuri de muncă sănătoase, o instruire corespunzătoare domeniului de activitate, de a acorda echipamente de lucru și de protecție, materiale igienico-sanitare, fiind evitate astfel îmbolnăvirile profesionale, producerea de accidente și nu în ultimul rând răspândirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-Cov -2.

O dată cu revenirea la locul de muncă a salariaţilor, angajatorul trebuie să  respecte o serie de reguli, printre care:

•     asigurarea reinstruirii în domeniul SSM a angajaţilor ce revin la locul de muncă după o întrerupere a activităţii mai mare de 30 de zile sau după o perioadă în care şi-au desfăşurat activitatea de acasă;

•     verificarea  implementării măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2;

•     delimitarea culoarelor de circulaţie pentru evitarea aglomeraţiei;

•     dezinfectarea spaţiilor comune şi a celor de lucru ale salariaţilor;

•     verificarea aplicării corecte a benzilor de marcare a distanţei minime recomandate în unităţile unde se lucrează cu publicul.

Având în vedere regulile privind asigurarea sănătății și securității în muncă, angajatorii trebuie să știe că au obligația să asigure echipamente de protecție la locul de muncă, materiale pentru igienizare, măști de protecție, cu atât mai mult în cazul angajaților care intră în contact frecvent cu clienți, parteneri comerciali, curieri, etc.

De asemenea, și angajații trebuie să știe că la locul de muncă au o serie de obligații, dintre care cele mai importante sunt:

- să nu vină la serviciu dacă are temperatură mai mare de 37,3 grade sau alte simptome ale infectării cu SARS COV-2;

- să poate masca de protecție tot timpul cât se află la locul de muncă;

- să își spele și dezinfecteze mâinile ori de câte ori este necesar;

 

- să aerisească constant încăperea în care își desfășoară activitatea;

- să dezinfecteze spațiul de lucru, obiectele și instrumentele cu care lucrează;

- să evite staționarea în spațiile comune și să se deplaseze doar pe căile de circulație asigurate de angajator.

Atât angajatorii cât și salariații trebuie să conștientizeze că respectarea instrucțiunilor de lucru, purtarea echipamentului de muncă și de protecție, folosirea materialelor igienico-sanitare care să limiteze răspândirea virusului SARS Cov-2, contribuie la eliminarea riscurilor și promovarea unor condiții mai sigure și mai sănătoase la locul de muncă.


 

 

Luminița Elena Nemeș                                           

Inspector șef                                                        

 

Mariana Pop

Consilier CCRP