MASS-MEDIA
Back

11.05.2022 - Zi liberă plătită pentru salariații care se autorecenzează

Autorecenzarea on-line, în cadrul recensământului populației, mai e posibilă până pe 15 mai 2022, iar salariații care aleg această metodă au dreptul la o zi liberă plătită din partea angajatorului, din orice domeniu de activitate, atât din sectorul privat, cât și din cel public.

OUG nr. 19/2020 prevede la art. 49  că salariații care completează singuri online formularul de recensământ, adică se autorecenzează, pot cere angajatorilor o zi liberă plătită pe baza dovezii de autorecenzare.

Angajatorul este obligat să acorde această zi, însă data efectivă se stabilește de comun acord cu salariatul dar nu mai târziu de 12 luni de la data realizării autorecenzării.

Ziua liberă se acordă pe baza unei cereri, însoțită de dovada autorecenzării. Aceasta  va fi primită de cel care completează online formularul dar nu în momentul finalizării chestionarului. Institutul Național de Statistică a anunțat că dovada autorecenzării se va emite într-un interval de până la șapte zile,  în situația în care formularul a fost completat corect.

Dacă, după expirarea termenului de 12 luni, salariatul nu a solicitat acordarea dreptului,  ziua liberă plătită nu mai poate fi nici solicitată nici acordată.

Cererea de acordare și dovada autorecenzării se vor regăsi în dosarul de personal al salariatului, iar ziua liberă se va evidenția în pontaj. În ceea ce privește aplicația Revisal, această zi nu se operează deoarece nu reprezintă o suspendare a contractului individual de muncă.
Unei persoane salariate i se acordă o singură zi liberă plătită,  indiferent dacă aceasta a realizat autorecenzarea on-line pentru sine şi  pentru alţi membri ai gospodăriei sau  pentru alte persoane, conform prevederilor OUG nr.19/2020.

                               


Luminița Elena Nemeș                                                        

Inspector șef       

 

Mariana Pop

Consilier CCRP