MASS-MEDIA
Back

16.06.2022 - Măsuri de protecție a salariaților pe perioada de caniculă

Pentru perioadele cu temperaturi ridicate, reamintim  angajatorilor obligațiile legale pe care le au cu privire la măsurile de protecție ale lucrătorilor.

Temperaturile ridicate extreme sunt considerate, conform OUG nr.99/2000, temperaturile de peste 37 grade celsius, respectiv valori ale indicelui temperatură-umiditate de peste 80 de unități.

Astfel, în perioadele de caniculă, angajatorii au obligația de a întreprinde măsuri minimale pentru ameliorarea condițiilor de muncă și pentru menținerea stării de sănătate a salariaților, după cum urmează:

–   reducerea intensității și a ritmului activităților fizice;

–   asigurarea ventilației la locurile de muncă, iar acolo unde este posibil, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer;

–   alternarea efortului dinamic cu cel static;

-   asigurarea apei minerale, câte 2-4 litri/persoană/schimb;

-   asigurarea echipamentului individual de protecție precum și a dușurilor.

În cazul în care temperaturile extreme se mențin timp de cel putin 2 zile consecutive angajatorul va avea în vedere reducerea programului de lucru sau eșalonarea lui în două intervale, respectiv până la ora 11,00 și după ora 17,00.

De asemenea, pentru a preveni îmbolnăvirile cauzate de munca în condiții de temperaturi extreme, angajații vor fi examinați medical atât la angajare cât și periodic, iar în cazul persoanelor cu afecțiuni, care contraindică  munca la temperaturi ridicate,  se va avea în vedere schimbarea locului de muncă.

Pentru prevenirea unor evenimente nedorite, în  perioadele cu temperaturi caniculare, inspectorii de muncă vor efectua controale  pentru a verifica măsurile de protecție  aplicate de angajatori salariaților.

Controalele vor viza în special sectoarele economice în care se lucrează în spații deschise și se desfășoară activități care necesită efort fizic deosebit.

Pentru protecția lucrătorilor, recomandăm angajatorilor să ia aceste măsuri de prevenire și protecție  și în perioadele în care nu este caniculă certificată de A.N.M., dar totuși temperaturile sunt ridicate, pentru că sănătatea salariaților este cea mai importantă.

                                     

 

Luminița Elena Nemeș                                                     Mariana Pop

 

Inspector șef                                                                   Consilier CCRP