17.06.2022 - Reglementări legislative privind munca cu zilieri
Inspectoratul Teritorial de Muncă Sălaj readuce în atenția beneficiarilor obligațiile și drepturile pe care le au , conform legislației în vigoare, în cazul în care utilizează munca prestată de zilieri.
După cum stabilește Legea nr. 52/2011, lucrătorii cu ziua pot activa în mai multe domenii, printre care agricultură, vânătoare și servicii anexe, silvicultură, pescuit și acvacultură, activități de alimentație (catering) pentru evenimente, restaurante, baruri, hoteluri și alte facilități de cazare, baze și cluburi sportive, grădini zoologice, botanice, întreținere peisagistică și spații verzi, etc.
În acest an, lista domeniilor de activitate în care se poate presta muncă necalificată a fost extinsă cu un nou domeniu, respectiv ”activități de studiere a pieței și de sondare a opiniei publice”. De asemenea, unitățile administrativ-teritoriale au, de acum, posibilitatea să folosească munca cu zilieri și pentru întreținerea spațiilor verzi din domeniul public.
În ceea ce privește cuantumul remunerației brute orare, acesta poate fi negociat între părți, dar nu poate fi mai mic decât valoarea orară a salariului minim, care în acest an este 15,239 lei/oră (conform HG nr. 1.071/2021). Aceasta e valoarea pe care trebuie să o respecte beneficiarii în aproape toate domeniile de activitate unde folosesc zilieri, cu excepția sectorului agricol şi în industria alimentară. În aceste domenii, de la 1 iunie 2022, valoarea minimă a remunerației la care are dreptul zilierul este 17,928 lei/oră conform prevederilor Legii nr.135/2022.
Zilierii sunt plătiți, în general, la finalul fiecărei zile de lucru, dar este posibilă și plata la finalul unei săptămâni de muncă, la finalul lunii sau chiar la finalul perioadei de lucru. Plata remunerației se poate face prin orice mijloc legal de plată, de obicei, în numerar sau prin virarea banilor într-un cont bancar.
Cel mai important lucru pe care trebuie să îl facă beneficiarul activității prestate de un zilier este să înregistreze, la începutul zilei de muncă, datele de identificare în Registrul electronic de evidență a zilierilor.
Toate drepturile și obligațiile pe care atât beneficiarul, cât și zilierul le au în activitatea lor sunt prevăzute de Legea 52/2011.
Luminița Elena Nemeș Mariana Pop
Inspector șef Consilier CCRP