MASS-MEDIA
Înapoi

17.07.2023 - Reguli pe perioada de caniculă

Ca urmare a avertizărilor emise de Administraţia Naţională de Meteorologie referitoare la temperaturile ridicate ce vor fi atinse, cu disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, reamintim  angajatorilor obligațiile legale pe care le au în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

Temperaturile ridicate extreme sunt considerate, conform OUG nr.99/2000, temperaturile de peste 37 grade celsius, respectiv valori ale indicelui temperatură-umiditate de peste 80 de unități.

Astfel, în perioadele de caniculă, angajatorii au obligația de a lua măsuri corespunzătoare pentru ameliorarea condițiilor de muncă și pentru menținerea stării de sănătate a salariaților, după cum urmează:

–   reducerea intensității și a ritmului activităților fizice;

–   asigurarea ventilației la locurile de muncă, iar acolo unde este posibil, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer;

–   alternarea efortului dinamic cu cel static;

-   asigurarea apei minerale, câte 2-4 litri/persoană/schimb;

-   asigurarea echipamentului individual de protecție precum și a dușurilor.

De asemenea, pentru a preveni îmbolnăvirile cauzate de munca în condiții de temperaturi extreme, angajații vor fi examinați medical atât la angajare cât și periodic, favorizând astfel depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca în astfel de condiții.

În cazul salariaților cu afecțiuni sau care au contraindicații de a desfășura activitate la temperaturi ridicate, se va avea în vedere reducerea programului de lucru sau schimbarea locului de muncă.

Pentru prevenirea unor evenimente nedorite, în  perioadele cu temperaturi caniculare, inspectorii de muncă vor efectua controale  pentru a verifica măsurile de protecție  aplicate de angajatori salariaților.

Controalele vor viza în special sectoarele economice în care se lucrează în spații deschise și se desfășoară activități care necesită efort fizic deosebit.

                                                  

 

Luminița Elena Nemeș                                                     Mariana Pop

 

Inspector șef                                                                   Consilier CCRP