MASS-MEDIA
Înapoi

17.10.2022 - Acțiune privind riscurile legate de expunerea lucrătorilor la agenți cancerigeni sau mutageni la locul de muncă

Cancerul profesional constituie una dintre cele mai mari probleme de sănătate de la locurile de muncă din Europa și din întreaga lume. Conform informațiilor de pe site-ul Agenției Europene pentru securitate şi sănătate în muncă (EU – OSHA), se estimează că, în 2015, acesta a stat la baza a 53 % din totalul deceselor asociate muncii înregistrate în Uniunea Europeană și în alte ţări dezvoltate.

Potrivit Eurostat, peste 30 de milioane de tone de substanţe cancerigene, mutagene și reprotoxice (CMR) sunt produse anual în Europa. Pe lângă substanţele chimice, există agenţi biologici și factori fizici/organizaţionali care pot provoca cancer.

Numărul mare de lucrători expuși a condus apeluri pentru acţiuni coordonate pentru protejarea sănătăţii lucrătorilor și îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, prin conştientizarea tuturor celor implicați asupra riscurilor generate de agenții cancerigeni şi mutageni, precum și asupra măsurilor de prevenire și control aferente.

În acest context, Inspecția Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă județene, desfășoară acţiunea de conştientizare şi control vizând modul de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă pentru asigurarea protecţiei lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi cancerigeni sau mutageni la locul de muncă.

Acţiunea se desfăşoară  la angajatori din toate domeniile de activitate, care utilizează la locurile de muncă agenți chimici cancerigeni sau mutageni clasificați în categoriile 1A şi 1B conform Regulamentului (CE) nr. 1272/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanţelor și a amestecurilor (CLP), urmărindu-se în mod special întreprinderile mici şi mijlocii.

Prin această acțiune se readuce în atenția angajatorilor  obligația de a asigura un nivel ridicat de protecție a sănătății lucrătorilor și a mediului în care lucrează, inclusiv promovarea unor metode alternative pentru evaluarea pericolelor pe care le prezintă agenții chimici periculoși, de a ține seama și de a aplica la locul de muncă dispozițiile reglementate prin HG nr.1218 / 2006 – privind stabilirea cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă pentru asigurarea protecției lucrătorilor împotriva riscurilor legate de prezența agenților chimici precum și prin HG nr. 1093 / 2006 – privind stabilirea cerințelor minime de securitate și sănătate pentru protecția lurătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenții cancerigeni sau mutageni la locul de muncă.

În conformitate cu legislaţia în domeniul securității și sănătății în muncă, producătorii, distribuitorii, utilizatorii, importatorii și exportatorii au obligația să furnizeze inspectoratului teritorial de muncă pe raza căruia își desfășoară activitatea, înainte de începerea acesteia, lista cu substanțele și preparatele chimice periculoase pe care le vor deține, cu precizarea categoriei din care fac parte.

De asemenea, angajatorul are obligaţia de a efectua evaluarea riscurilor și de a se asigura că lucrătorii sunt protejaţi și că li se oferă informaţii  și instruire adecvată cu privire la utilizarea în condiţii de siguranţă a substanţelor chimice la locul de muncă, pe baza informaţiilor desprinse de pe etichete și din fișele cu date de securitate.

Totodată, angajatorii trebuie  să respecte o ierarhie specifică a măsurilor de prevenire: eliminarea, substituţia, măsurile tehnice, măsurile organizatorice și, în final, protecţia individuală.

În cadrul controalelor, inspectorii de muncă vor acorda o atenție deosebită protecției individuale a lucrătorilor verificând punerea la dispoziție a echipamentului de protecție adecvat mediului de lucru.

 


Luminița Elena Nemeș                                                        

Inspector șef       

 

Mariana Pop

Consilier CCRP