MASS-MEDIA
Înapoi

17.12.2020 - Modificări privind reducerea timpului de muncă

Ordonanța de Urgență nr. 211/2020, publicată în Monitorul Oficial nr. 1189/07.12.2020, vine cu modificări și clarificări privind reducerea timpului de muncă prevăzute în OUG nr.132/2020.

Elementul de noutate este acela că angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă al salariaţilor cu cel mult 80% din durata lunară calculată prin raportare la durata prevăzută în contractul individual de muncă, nu doar până la 50%, cum era până acum.

De asemenea, a fost eliminată condiția celor cinci zile consecutive - reducerea timpului trebuie să fie de cel puțin cinci zile lucrătoare, în fiecare lună, nemaifiind  necesar ca acestea să fie și consecutive.

Totodată, interdicţia, angajării de personal pentru prestarea unor activităţi identice ori similare cu cele prestate de către salariaţii al căror timp de muncă a fost redus, precum şi subcontractarea de activităţi desfăşurate de salariaţii al căror timp de muncă a fost redus, se raportează strict la locurile de muncă în care salariaţii îşi desfăşoară efectiv activitatea, situate în perimetrul asigurat de angajator.

Se clarifică acordarea indemnizaţiei, în sensul în care nu se cumulează pentru acelaşi angajat, dacă perioadele de acordare se suprapun, cu măsura de sprijin a angajatorilor pentru încheierea de contracte individuale de muncă pe durată determinată, cu măsurile active de sprijin acordate prin OUG.nr. 92/2020, respectiv măsurile de stimulare a angajatorilor finanţate din bugetul asigurărilor pentru şomaj prevăzute de <LLNK 12002    76 12 2O1   0 17>Legea nr. 76/2002.

 

 

Luminița Elena Nemeș                                                         Mariana Pop                                

Inspector șef                                                                      Consilier CCRP