MASS-MEDIA
Înapoi

19.08.2019 - Concediul de odihna

Salariatii din Romania beneficiaza in fiecare an de zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza conform prevederilor Codului Muncii.

In data de 15 august va fi sarbatorita Adormirea Maicii Domnului, zi libera pentru toti angajatii indiferent daca lucreaza la stat sau in privat.

Pentru cei care muncesc doar in sistemul public prin H.G. nr.557/2019 s-a stabilit data de 16 august 2019 ca zi libera. Aceasta prevedere  nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii. De asemenea,  nu se aplica magistratilor si celorlalte categorii de personal din cadrul instantelor judecatoresti implicate in solutionarea proceselor cu termen in data de 16 august 2019 si nici participantilor in aceste procese.

Bugetarii si personalul contractual, care vor beneficia de aceasta facilitate, vor recupera ziua de 16 august prin prelungirea timpului de lucru pana la 31 august.

Precizam ca acordarea zilelor libere se face de catre angajator, salariatii putand beneficia si de alte zile libere stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil .

Articolul 139 din Codul Muncii s-a modificat, fiind completat prin Legea nr. 153/2019, alineatul 4 precizand: "ca pana la data de 15 ianuarie a fiecarui an, se stabilesc prin hotarare a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucratoare pentru care se acorda zile libere, zile care preceda si/sau care succeda zilelor de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, precum si zilele in care se recupereaza orele de munca neefectuate."

Legea nr. 156/2019 pentru completarea art. 139 din Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii a intrat in vigoare la data de 29.07.2019.

 

Luminita Elena Nemes

Inspector sef     

 

Mariana Pop

Consilier CCRP