MASS-MEDIA
Înapoi

20.11.2018 - Noutati privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate

Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Salaj informeaza ca, incepand cu data de 24 septembrie 2018, au intrat in vigoare dispozitiile H.G. nr. 723/2018, care modifica si completeaza Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 156/2000 privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate,  aprobate prin HG 384/2001.

Actul normativ stabileste modul de inregistrare si functionare a agentilor de plasare a fortei de munca care desfasoara activitate de mediere pe teritoriul Romaniei, indiferent daca acestia sunt angajatori romani sau sunt furnizori de servicii de plasare de forta de munca cu sediul intr-o tara a Uniunii Europene sau a Spatiului Economic European care au inregistrat un sediu permanent pe teritoriul Romaniei.

Agentul de plasare a fortei de munca este  persoana juridica constituita in temeiul Legii societatilor nr. 31/1990 si care are ca activitate principala «Activitati ale agentiilor de plasare a fortei de munca» cod CAEN – 7810.

Pentru desfasurarea activitatii de mediere, agentii de plasare a fortei de munca <LLNK 12000   156 13 203     25>au obligatia de a se inregistra la inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi au sediul social si de a notifica infiintarea de sucursale, puncte de lucru ori alte sedii secundare inspectoratului teritorial de munca unde sunt inregistrati si inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala functioneaza respectivele sedii secundare, cu 5 zile lucratoare anterior inceperii prestarii activitatii de plasare in acele locatii.

In ceea ce priveste furnizorii de servicii de plasare a fortei de munca, acestia au obligatia de a notifica inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala au inregistrat sediul permanent pe teritoriul Romaniei, cu 5 zile lucratoare anterior inceperii prestarii serviciilor de plasare.

În vederea efectuarii activitatii de mediere , agentii de plasare a fortei de munca, precum si furnizorii de servicii de plasare a fortei de munca incheie in forma scrisa cu cetatenii romani care solicita sa lucreze în strainatate contracte de mediere.

 Agentii de plasare efectueaza in mod gratuit activitatile de mediere a cetatenilor romani in vederea angajarii in strainatate, fara perceperea de la acestia de comisioane, tarife sau taxe.

Agentii de plasare a fortei de munca, precum si furnizorii de servicii de plasare a fortei de munca cu sediu permanent in Romania au obligatia sa transmita trimestrial, pana la sfarsitul lunii urmatoare trimestrului incheiat, inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi au sediul social, respectiv sediul permanent, situatia privind persoanele mediate si angajate in strainatate.

Important! Firmele care functioneaza in prezent ca agenti de plasare a fortei de munca in strainatate au la dispozitie 60 de zile din data de 24 septembrie 2018 pentru a se inregistra (din nou) la ITM, in conditiile stabilite prin acest act normativ.

 

                                                                                             

 

Luminita Elena Nemes

Inspector sef

 

Mariana Pop

Consilier

                           Compartiment Comunicare si Relatii cu Publicul