MASS-MEDIA
Înapoi

20.12.2021 - Noi reglementări privind plasarea forței de muncă în străinătate

Legea nr.296/2021, publicată  în Monitorul Oficial nr.1183/14.12.2021, extinde lista țărilor în care forța de muncă provenită din țara noastră  beneficiază de măsurile de protecție stabilite prin Legea nr.156/2000.

Astfel,  statul de primire este considerat ca fiind orice stat care este membru al Uniunii Europene, al Spaţiului Economic European sau al Confederaţiei Elveţiene, precum şi oricare alt stat, membru al Organizaţiei Internaţionale a Muncii.

Organizația Internațională a Muncii (OIM) este agenția specializată a Națiunilor Unite care caută să promoveze justiția socială și recunoașterea internațională a drepturilor omului și drepturilor muncii. În prezent, organizația are 187 de state membre.

Un alt element de noutate îl constituie faptul că medierea a cărei finalitate o reprezintă stabilirea unui alt tip de raport juridic decât cel de muncă este interzisă.

Actul normativ stabilește obligații  noi  ale  agenţilor de plasare a forţei de muncă şi furnizorilor de servicii de plasare a forţei de muncă.

Una dintre aceste obligații este aceea că trebuie să verifice dacă lucrătorii plasaţi la muncă în străinătate deţin toate documentele necesare accesului şi exercitării dreptului la muncă în statul de primire, anterior deplasării acestora.

O altă obligație se referă la faptul că lucrătorii plasaţi la muncă în străinătate trebuie să beneficieze de timp suficient pentru studierea ofertelor de muncă, anterior semnării contractelor. Durata minimă a timpului alocat studierii ofertelor de muncă şi explicării acestora este de 5 zile, în cazul lucrătorilor aflaţi la prima mediere. În cazul lucrătorilor care, anterior, au mai beneficiat de servicii de mediere, durata minimă a timpului alocat studierii ofertelor ferme de muncă şi explicării acestora este de 2 zile.

                                                                  

                   Luminița Elena Nemeș                                           

                   Inspector șef  

    

                   Mariana Pop

                   Consilier CCRP