MASS-MEDIA
Înapoi

21.12.2021 - Salariul de bază pentru angajații cu o vechime mai mare de 2 ani

Angajații pot fi plătiți cel mult 24 de luni cu salariul minim brut pe țară, după această perioadă angajatorii fiind nevoiți să mărească salariile, prevede OUG nr.130/2021 intrată în vigoare la data de 18.12.2021.

Ordonanța,  publicată în Monitorul Oficial nr.1202/18.12.2021,  modifică și completează art.164 din Codul muncii și face referire atât la contractele de muncă nou-încheiate, cât și la cele deja aflate în derulare.

„Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (...) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maximum 24 de luni de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, timp în care salariatul va fi calificat sau nu, acesta va fi încadrat cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Prevederile (...) se aplică și pentru salariatul încadrat cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă cu o durată de peste 24 de luni”, sunt noile prevederi introduse în Codul muncii.

Soluția adoptată vizează stoparea  fenomenului  prin care o serie de salariați sunt ținuți ani de zile la nivelul salariului minim, singura creștere fiind operată doar pentru că valoarea salariului minim este majorată anual prin hotărâri ale Guvernului.

Ținând cont de noile prevederi, începând cu 18.12.2021, angajatorii au obligația de a majora salariile de bază ale angajaților care au o vechime mai mare de 2 ani.

 

                       Luminița Elena Nemeș                                    

Inspector șef

 

Mariana Pop

Consilier

                          Compartiment Comunicare și Relații cu Publicul