MASS-MEDIA
Înapoi

23.02.2021 - Protecția tinerilor la locul de muncă

Îmbunătățirea condițiilor de lucru și a respectării drepturilor muncitorilor sunt unele din cele mai importante obiective ale Uniunii Europene.

În țara noastră, reglementările  referitoare la protecția tinerilor la locul de muncă derivă din necesitatea protejării tinerilor față de orice muncă susceptibilă să dăuneze securității, sănătății sau dezvoltării lor fizice, psihologice, morale sau sociale.

Tinerii pot fi expuşi unor riscuri specifice la locul de muncă, ca urmare a lipsei lor de experienţă, de instruire şi de conştientizare.  Pentru tinerii sub 18 ani sunt aplicabile reglementări specifice care cuprind restricţii privind expunerea la pericole şi programul de lucru: Legea nr.53/2003- Codul Muncii, H.G. nr. 600/2007 privind protecția tinerilor la locul de muncă, H.G. nr. 867/2009 privind interzicerea muncilor periculoase pentru copii, Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă și H. G. nr. 855/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă.

Persoanele în vârstă de cel puțin 16 ani pot încheia un contract individual de muncă în calitate de salariat pentru desfășurarea de munci ușoare. Munca ușoară este reprezentată de activități care, prin natura sarcinilor pe care le presupun și a condițiilor în care sunt efectuate, nu pot prejudicia securitatea, sănătatea sau dezvoltarea copilului sau tânărului și nu sunt de natura sa prejudicieze frecvența școlară, participarea la programe de orientare sau formare profesională sau capacitatea acestora de a beneficia de instruirea primită.

Prin derogare, persoana poate încheia un contract individual de muncă și la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul părinților sau al reprezentanților legali, pentru desfășurarea de activități potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile și cunoștințele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea și pregătirea profesională.

Conform prevederilor legale, încadrarea în muncă a persoanelor sub vârsta de 15 ani este interzisă.

Angajatorul este obligat să ia măsurile necesare pentru asigurarea securității și protejarea sănătății tinerilor, ținând seama, în special, de riscurile specifice care rezultă din lipsa de experiență, din conștientizarea insuficientă a riscurilor existente sau potențiale sau din faptul că tinerii sunt încă în dezvoltare.

Este interzisă angajarea tinerilor pentru activități care depășesc în mod evident capacitățile lor fizice sau psihologice; care implică o expunere nocivă la agenți toxici, cancerigeni care determină modificări genetice ereditare; care implică o expunere nocivă la radiații; care prezintă riscuri de accidentare, pe care se presupune că tinerii nu le pot identifica sau preveni, din cauza atenției insuficiente pe care o acordă securității în muncă, a lipsei lor de experiență ori de pregătire; care pun în pericol sănătatea acestora din cauza frigului ori căldurii extreme sau din cauza zgomotului ori a vibrațiilor.

În cazul tinerilor, durata timpului de muncă este de maximum 6 ore/zi si 30 de ore/săptămână. De asemenea, tinerii nu pot presta muncă suplimentară și muncă de noapte între orele 22.00 și 6.00. Tinerii beneficiază de o pauză de masă de cel puțin 30 de minute consecutive, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore și jumătate. De asemenea, ei beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puțin 3 zile lucrătoare.

Angajatorului îi revine responsabilitatea de a îndruma tinerii spre un start sigur și eficient în viața profesională.

 

Luminița Elena Nemeș

Inspector șef                                                                

 

Mariana Pop

Consilier

Compartiment Comunicare și Relații cu Publicul