MASS-MEDIA
Înapoi

23.06.2021 - Campanie națională in construcții

În perioada 09-16.06.2021, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj au desfăşurat acţiuni de control, vizând relaţiile de muncă din domeniul construcțiilor, în cadrul Campaniei naţionale pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată, organizată de Inspecţia Muncii.

Obiectivele Campaniei  :        

  1. Identificarea și combaterea muncii nedeclarate și determinarea angajatorilor în vederea respectării prevederilor legale în  domeniul relațiilor de muncă .
  2. Determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele identificate fără forme legale de angajare  și de a le înregistra în REVISAL.
  3. Creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în  domeniul relațiilor de muncă .
  4. Diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea

prevederilor legale, de către angajatorii care desfășoară activitate în domeniul construcțiilor.

  1. Identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor și a tinerilor.

 

Nerespectarea legislației ce reglementează relațiile de muncă, în special în ceea ce privește munca nedeclarată, rămâne un factor care generează consecințe negative în plan social și economic. Munca nedeclarată are efecte negative atât pentru individ cât și pentru societate, precum și pentru bugetul de stat, existând o relație interdependență între plata contribuțiilor sociale și impozitelor și accesul la drepturile de asigurări sociale și alte măsuri de protecție socială. Persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită atât de drepturile pe termen imediat și lung conferite de un contract de muncă ( concediu de odihnă, concediu medical) cât și de protecție socială (pensie, îndemnizație de șomaj). De asemenea, nu are siguranța plății muncii prestate iar condițiile de muncă precare implică riscuri pentru sănătate.

Consecințele muncii nedeclarate se reflectă negativ și în economie, astfel angajatorii, prin sustragerea de la plata impozitelor și a contribuțiilor sociale, au mai puține obligații financiare aflându-se în concurență neloială cu aceia care respectă prevederile legale.

 

Au fost desfășurate controale  la 21 agenți economici, la  unul dintre  aceștia a  fost   identificată o  persoană prestând muncă nedeclarată. 

Pe lânga munca nedeclarată, inspectorii de muncă au constatat și alte neconformități : lipsa de la locul de muncă a contractelor individuale de muncă și ale pontajelor, precum și  faptul că  salariatului nu i s-a înmânat  un exemplar din contractul  individual de muncă.

Ca urmare a contravențiilor constatate au fost aplicate 2 amenzi  în valoare totală de 23.000 lei.

Pentru toate deficiențele constatate au fost dispuse măsuri de remediere cu termen fix sau permanent .

 

 

Nemeș Luminița-Elena                                                   

Inspector șef

 

Pop Mariana

                                  Consilier CCRP