
24.02.2025 - „START - Investește în calificare pentru viitor!"
Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale a lansat programul „START - Investește în calificare pentru viitor!”, destinat tinerilor sub 30 de ani care doresc să se califice într-o meserie cerută pe piața muncii.
Acest proiect, derulat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, vine în sprijinul tinerilor și angajatorilor, facilitând integrarea profesională și dezvoltarea competențelor necesare pe piața muncii.
Din comunicatul de presă postat pe site-ul ministerului reiese că participarea într-un program de ucenicie aduce multiple avantaje tinerilor care aleg această cale de formare profesională :
- contract de muncă, venit stabil în perioada formării și experiență practică ;
- formare profesională într-un domeniu cerut pe piața muncii;
- servicii de consiliere pentru alegerea domeniului potrivit, facilitând integrarea pe piața muncii.
Pe de altă parte, angajatorii care decid să angajeze ucenici primesc un sprijin financiar în sumă de 2.250 lei/lună pe toată perioada pregătirii pentru fiecare ucenic.
Conform Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă și a normelor metodologice de aplicare, aprobate prin HG nr. 855/2013, ucenicia este un program de formare profesională realizat în cadrul unui raport de muncă, în baza unui contract de ucenicie. Acest contract oferă posibilitatea tinerilor de a învăța o meserie într-un mediu real de lucru, având în același timp statut de angajat și beneficiind de salariu. Durata programului variază între 6 și 36 de luni, în funcție de nivelul de calificare.
Pentru a putea participa la un program de ucenicie, trebuie respectate cumulativ următoarele condiții stabilite prin lege:
• ucenicul trebuie să aibă cel puțin 16 ani;
• persoana care dorește să devină ucenic nu trebuie să aibă calificare în meseria pentru care solicită ucenicia;
• îndeplineşte condiţiile de acces la formare profesională prin ucenicie la locul de muncă, pe niveluri de calificare.
Este obligatorie încheierea în formă scrisă a contractului de ucenicie și se înregistrează în termen de 20 de zile la inspectoratul teritorial de muncă județean.
Pe lângă elementele obligatorii ale unui contract individual de muncă, contractul de ucenicie cuprinde și clauze specifice cu privire la:
• denumirea calificării pe care urmează să o dobândească ucenicul;
• denumirea furnizorului de formare care desfășoară programul de formare profesională prin ucenicie la locul de muncă;
• numele coordonatorului de ucenicie și calificarea acestuia;
• locul/locurile în care se desfășoară activitatea de formare profesională;
• durata necesară pregătirii teoretice și practice prin ucenicie la locul de muncă.
Ucenicia se desfășoară pe o perioadă de 6 luni până la 3 ani, în funcție de complexitatea calificării, perioadă în care ucenicul primește un salariu de bază cel puțin egal cu salariul minim brut pe țară.
Perioada de ucenicie este considerată vechime în muncă, iar la finalul ei ucenicul primește un certificat de calificare cu recunoaștere națională, în conformitate cu prevederile legislative privind formarea profesională a adulților.
Luminița Elena Nemeș
Inspector șef
Mariana Pop
Consilier
Compartiment Comunicare și Relații cu Publicul