MASS-MEDIA
Înapoi

26.03.2024 - Campanie Națională în domeniile „Fabricarea altor produse din minerale nemetalice” și ”Comerț cu ridicata al materialului lemnos și a materialelor de construcție și echipamentelor sanitare”

Inspectoratul Teritorial de Muncă Sălaj a desfăşurat, în perioada 18-22 martie 2024, Campania Națională pentru verificarea modului în care sunt respectate  prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, precum și prevederile legale privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă, de către angajatorii care desfășoară activități  din domeniile „Fabricarea altor produse din minerale nemetalice” și ”Comerț cu ridicata al materialului lemnos și a materialelor de construcție și echipamentelor sanitare”.

Obiectivele acestei campanii au vizat  identificarea angajatorilor care nu respectă prevederile legale care reglementează atât domeniul relațiilor de muncă cât și a securității și sănătății în muncă.

Principalul risc cu care se confruntă lucrătorii din aceste domenii de activitate este reprezentat de expunerea la silicea cristalină respirabilă, care apare atât în activitatea de producție, în operațiunile de uscare, măcinare, ambalare, manipulare, cât și în activitatea de comercializare. Efectele asupra sănătății, în general,  și asupra sistemului respirator, în special, sunt legate de fracțiunea de praf respirabilă în condiții de expunere prelungită la niveluri ridicate de praf.  

Alte riscuri de accidentare sau îmbolnăviri profesionale pot fi generate de: utilizarea echipamentelor de lucru cu pericol pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor, lipsa de vizibilitate pe căile de acces și manevrarea necorespunzătoare a stivuitoarelor, incendii generate de instalațiile electrice neconforme, manipularea maselor grele care pot conduce la probleme de sănătate, asociate cu dureri de spate și dureri musculare, lucrul la temperaturi ridicate sau scăzute și nu în ultimul rând accidentarea prin cădere de obiecte depozitate la înălțime sau electrocutare.

În domeniul relațiilor de muncă,  inspectorii  au verificat modul în care angajatorii respectă prevederile legale cu privire la  angajarea personalului, timpul de muncă și timpul de odihnă, repausuri periodice, evidența orelor de muncă prestate de angajați cu precizarea orelor de noapte, precum și acordarea drepturilor salariale.

De asemenea, a fost pus accent pe informarea și conștientizarea angajatorilor și  lucrătorilor  cu privire la  necesitatea respectării prevederilor legale din ambele domenii.

Ca rezultat al acțiunii desfășurate la 19 angajatori,  au  fost  aplicate  19  avertismente și 6 amenzi în cuantum total de 63.000 lei. În urma controalelor, au fost identificate 2 persoane care prestau activitate fără a  avea încheiat contract  individual de muncă în formă scrisă,  angajatorii fiind sancționați contravențional.

Deficiențele constatate  pe parcursul controalelor au fost următoarele:

  • nu se asigură echipamente de muncă fără pericol pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor;
  • lipsa verificării ISCIR a echipamentelor de muncă supuse regimului de   verificare tehnică (motostivuitor, automacara);
  • controlul medical periodic nu se efectuează conform prevederilor H.G. nr.355/2007;
  • evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăviri profesionale  nu s-a realizat pentru toate activitățile desfășurate în unitate;
  • instruirea introductiv generală  a lucrătorilor  nu s-a finalizat  cu verificarea cunoștințelor pe bază de teste;
  • lucrătorii nu sunt informați referitor la riscurile specifice postului de lucru, respectiv la măsurile de prevenire și protecție și instrucțiunile specifice locului de muncă;
  • nu se respectă obligația de a ține la locul de muncă evidența orelor de muncă prestate de către fiecare salariat;
  • nu se respectă termenele de transmitere a elementelor contractului individual de muncă, a suspendării respectiv încetării acestuia în registrul general de evidență a salariaților în format electronic;
  • registrul electronic se completează cu date eronate sau incomplete;
  • angajaților cu o vechime de peste 24 de luni, de la momentul încheierii contractului, nu li s-a majorat salariul de bază conform dispozițiilor Codului muncii.

 

Pentru toate neconformitățile constatate, în ambele domenii de competență, au fost dispuse 56 de măsuri obligatorii de remediere cu termen fix sau permanent.

 

Nemeș Luminița-Elena                                                   

Inspector șef

 

Pop Mariana

Consilier CCRP