26.09.2024 - Munca cu zilieri sau cu prestatori casnici
Desfășurarea activității de către zilier este considerată muncă necalificată cu caracter ocazional și este reglementată de Legea nr. 52/2011 și de normele de aplicare ale acesteia aprobate de Ordinul MMFPSPV nr.831/2015.
Zilierii pot desfășura pentru un beneficiar exclusiv activități necalificate, cu caracter ocazional, numai în domeniile de activitate stabilite expres de lege printre care: agricultură, vânătoare, silvicultură, pescuit și acvacultură, activități de alimentație (catering) pentru evenimente, restaurante, baruri, hoteluri, grădini zoologice, botanice, întreținere peisagistică și spații verzi, etc.
Subliniem faptul că nu orice persoană poate avea calitatea de beneficiar al muncii ziliere. În categoria beneficiarilor de lucrări intră persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale și unităţile administrativ-teritoriale.
Pentru aceste domenii persoanele fizice nu pot fi beneficiari, dar există alte activități pentru care un beneficiar persoană fizică poate apela la serviciile unui prestator casnic.
Potrivit Legii nr.111/2022 privind reglementarea activității prestatorului casnic, activitatea casnică reprezintă „activitatea ocazională, necalificată, desfăşurată de un prestator casnic în gospodăria beneficiarului casnic, la domiciliul prestatorului casnic sau în alt loc necesar desfăşurării acesteia”.
Legea include o listă prestabilită de activități, în număr de 34, iar printre acestea se regăsesc: servicii de curăţenie/igienizare, spălat/ călcat rufe, croitorie, prepararea hranei, servicii de îngrijire persoane dependente, precum și altele.
Atât în cazul zilierului, cât și al prestatorului casnic raportul de muncă dintre aceștia și beneficiar se stabilește prin acordul de voință al părților, fără încheierea, în formă scrisă, a unui contract individual de muncă.
De asemenea, cele două acte normative stabilesc pentru fiecare categorie, zilier și prestator casnic, reglementări privind vârsta minimă de la care o persoană poate presta aceste activități, durata zilnică a timpului de lucru, remunerația și modul de acordare a acesteia.
Important de reținut! În cazul în care beneficiarul are nevoie de servicii care nu se regăsesc nici în domeniile prevăzute de legea zilierilor, nici în activitățile stabilite de legea prestatorului, pentru a putea presta serviciile respective persoana trebuie să fie ori autorizată pentru activitate independentă ori să aibă încheiat un contract individual de muncă cu un angajator.
Un exemplu sugestiv pentru situația de mai sus este munca în domeniul construcțiilor. Având în vedere că legislația muncii nu permite persoanelor din acest domeniul să lucreze nici ca zilieri, nici ca prestatori casnici, singurele alternative legale de desfășurare a muncii în construcții sunt fie în baza unui contract individual de muncă, încheiat cu o firmă care oferă astfel de servicii, fie în baza autorizației pentru activitate independentă.
Nemeș Luminița-Elena
Inspector șef
Pop Mariana
Consilier CCRP