MASS-MEDIA
Înapoi

27.07.2021 - Modificări și completări aduse modelului-cadru al contractului individual de muncă

Modelul-cadru al contractului individual de muncă, prevăzut în <LLNK 12003    64 52BD11   0 72>anexa la Ordinul ministrului muncii şi solidarităţii sociale nr. 64/2003 a fost completat și modificat  prin Ordinul  nr. 585  publicat în Monitorul Oficial nr. 712 din 19 iulie 2021.

Un prim element de noutate constă în includerea în contractul individual de muncă a unei scurte caracterizări sau descrieri a activității pentru salariații microfirmelor având în vedere eliminarea fișei postului: Atribuţiile postului sunt prevăzute în fişa postului, anexă la contractul individual de muncă, cu excepţia microîntreprinderilor cu până la 9 salariaţi, definite la <LLNK 12004   346 12 2>2   4 47>art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, care vor completa o scurtă caracterizare/descriere a activităţii”

Astfel, microîntreprinderile care au eliminat fișa postului sau nu au întocmit-o la angajare vor trebui să actualizeze contractele de muncă deja existente, prin semnarea unui act adițional care să prevadă o scurtă descriere a atribuțiilor, în timp ce, pentru noii angajați, contractul va cuprinde, de la început, o caracterizare a sarcinilor ce revin lucrătorului.

O altă noutate se referă la faptul că angajatorii trebuie “să informeze angajatul cu privire la obligația de a adera la un fond de pensii administrat privat

Această prevedere se aplică doar în cazul persoanelor prevăzute la art. 30 din Legea nr.411/2004, adică a celor de până la 35 de ani, care  trebuie să adere la un fond de pensii administrat  privat în termen de 4 luni de la angajare.  Precizăm că persoanele de până în 45 de ani pot opta pentru aderarea la un astfel de fond, nefiind obligate să facă asta. În acest caz, se impune încheierea unui act adițional la contractul de muncă deja existent numai dacă salariatul are până în 35 de ani și mai puțin de 4 luni de la angajare.

Reamintim  obligațiile ce revin angajatorului privind contractul individual de muncă:  încheierea în formă scrisă, înmânarea unui exemplar salariatului, anterior începerii activității, respectiv păstrarea la locul de muncă a unei copii pentru toți salariații care desfășoară activitate în acel loc. În plus, tot prin grija angajatorului, contractul individual de muncă se înregistrează în registrul general de evidență a salariaților și se transmite inspectoratului teritorial de muncă anterior începerii activității.

 


Noul model-cadru al contractului individual de muncă se găsește  în format editabil pe site-ul  Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj : www.itmsalaj.ro la secțiunea Formulare Contract individual de muncă, alte formulare.


 

Luminița Elena Nemeș                                           

Inspector șef                                                        

 

Mariana Pop

Consilier CCRP