MASS-MEDIA
Înapoi

28.07.2020 - Campanie nationala constructii

Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecției Muncii stabilite atât prin lege cât și prin Programul cadru de acțiuni pentru anul 2020, in perioada 20 – 22.07.2020 s-a desfășurat Campania națională  la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniile construcții.

Campania a fost organizată în scopul diminuării muncii nedeclarate, respectiv verificării condițiilor de securitate și sănătate în muncă a lucrătorilor care își desfășoară activitatea în șantierele temporare sau mobile.

Obiectivele Campaniei  :

  1. Identificarea și combaterea muncii nedeclarate și determinarea angajatorilor în vederea respectării prevederilor legale în  domeniul relațiilor de muncă și cel al securității și sănătății în muncă.
  2. Determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele identificate fără forme legale de angajare  și de a le înregistra în REVISAL.
  3. Creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în  domeniul relațiilor de muncă și cel al securității și sănătății în muncă.
  4. Diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea

prevederilor legale, de către angajatorii care desfășoară activitate în domeniile verificate.

  1. Identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor și a tinerilor.

 

Constatări pe cele două domenii de competență :

Domeniul relațiilor de muncă : Ca urmare a controalelor desfășurate la 23 agenți economici, la  unul dintre dintre aceștia au  fost   identificate 2  persoane prestând muncă nedeclarată.  

Pe lânga munca nedeclarată, inspectorii de muncă au constatat și alte neconformități sancționate cu amendă :   negarantarea în plată a salariului minim brut pe țară respectiv nerespectarea obligației de a ține, la fiecare loc de muncă, evidența orelor de muncă prestate de către fiecare salariat.

 

Ca urmare a contravențiilor constatate au fost aplicate 4 amenzi contravenționale în valoare totală de 47.000 lei.

Reamintim, ca munca nedeclarată  constituie un fenomen extrem de nociv datorită consecințelor sociale și economice pe care le produce : lipsa protecției sociale, lipsa drepturilor pe termen imediat și lung conferite de un contract de muncă, prejudicierea bugetului general consolidat al statului .

Lipsa de la locul de muncă a contractelor individuale de muncă și ale pontajelor, nerespectarea termenelor de transmitere în Revisal a elementelor contractului individual de muncă sunt alte deficiențe constatate în cadrul controalelor.

Domeniul securității și sănătății în muncă : au fost controlați un număr de  13 de agenți economici aplicându-se o amendă în valoare de  8.000 lei  pentru  neinstruirea la angajare a lucrătorilor în domeniul SSM inclusiv cu privire la noile riscuri reprezentate de infecția cu noul coronavirus.

Alte deficiențe constatate ca urmare a controalelor desfășurate au fost după cum urmează:

- angajatorul nu a desemnat un coordonator SSM;

- nu au fost consemnate în fișele de instruire ale lucrătorilor instrucțiunile proprii pentru prevenirea infectării cu COVID 19 ;

- controlul medical la angajare și/sau periodic nu se efectuează conform prevederilor H.G. nr.355/2007;

- nu se asigură echipament de protecție pentru toți lucrătorii.

Pentru toate deficiențele constatate au fost dispuse măsuri de remediere cu termen fix sau permanent .

 

 

Nemeș Luminița-Elena                                                   

Inspector șef

 

Pop Mariana

                                  Consilier CCRP