MASS-MEDIA
Înapoi

30.10.2024 - Săptămâna Europeană de Securitate și Sănătate în Muncă ”Securitatea și sănătatea în muncă în era digitală”

Organizată în fiecare an în luna octombrie, ”Săptămâna europeană pentru securitate și sănătate în muncă” are în centru tema campaniei și își propune creșterea gradului de sensibilizare privind importanța managementului activ și participativ al sănătății și securității la locul de muncă.

Campania pentru locuri de muncă sigure și sănătoase organizată de EU-OSHA (Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă)  intitulată “Securitatea și sănătatea în muncă în era digitală” este o oportunitate de a include securitatea și sănătatea în muncă în dezbaterea de orientare mai amplă din jurul digitalizării, prin urmare  vizează și responsabilii de elaborare a politicilor și factorii de decizie care sunt responsabili pentru legislație, strategii și acțiune.

Pe durata campaniei, Inspecţia Muncii şi-a asumat un rol  activ şi se implică în promovarea obiectivelor acesteia la nivel national, prin acţiuni de informare şi seminarii care vizează consolidarea culturii de prevenire a riscurilor de accidentare în muncă și îmbolnăvire profesională, prin combinarea unor instrumente precum informarea, conștientizarea, îndrumarea și controlul modului de aplicare a legislației în domeniul sănătății și securității în muncă.

Înregistrând progrese mai rapide decât orice altă inovație din istoria noastră, tehnologiile digitale au transformat societatea și viața de zi cu zi.

Pentru lucrătorii și angajatorii de la multe locuri de muncă și din toate sectoarele, tehnologia digitală oferă mai multe oportunități, dar prezintă și provocări și riscuri mai mari în ceea ce privește securitatea și sănătatea în muncă.

Digitalizarea transformă sistemul clasic de muncă generând noi provocări și riscuri ce pot crea dezechilibre importante ale sistemului de muncă, ce au ca repercusiuni accidente și îmbolnăviri ale lucrătorilor. Prin urmare, sunt necesare măsuri de prevenire și protecție adaptate noilor provocări aduse de digitalizare, angajatorii fiind obligați să identifice soluții adecvate pentru asigurarea sănătății și securității în muncă.

 

Prevenirea și gestionarea riscurile legate de digitalizarea  accentuată a locului de muncă se poate face  prin:

• adoptarea unei abordări centrate pe om și de tipul human-in-command, tehnologiile digitale trebuie să sprijine, nu să înlocuiască controlul și deciziile umane;

• garantarea accesului egal la informații pentru angajatori, lucrători și reprezentanții acestora;

• consultarea lucrătorilor și a reprezentanților acestora și determinarea lor să participe la deciziile luate în ceea ce privește dezvoltarea, implementarea și utilizarea tehnologiilor și sistemelor digitale;

• menținerea transparenței în ceea ce privește modul de funcționare a instrumentelor digitale, precum și principalele beneficii și dezavantaje ale acestora;

• promovarea unei abordări globale în evaluarea tehnologiilor digitale și a efectelor acestora asupra lucrătorilor și a societății în ansamblu.

Securitatea și sănătatea în muncă în era digitală trebuie să reprezinte o prioritate pentru toți actorii implicați în prevenire, în scopul reducerii expunerii lucrătorilor la riscuri profesionale și în dezvoltarea culturii de prevenire la nivelul unității.

                                            

 

 

Luminița Elena Nemeș

Inspector șef

 

Mariana Pop

Consilier

Compartiment Comunicare și Relații cu Publicul