MASS-MEDIA
Înapoi

BULETIN INFORMATIV - LEGEA prevenirii nr. 270/2017

 

               LEGEA prevenirii nr. 270/2017 si Hotararea de Guvern nr.33/2018

 

 

 

Prin Legea prevenirii nr. 270/2017, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1.037 din 28 decembrie 2017 și care a intrat în vigoare pe 17 ianuarie 2018,  s-a reglementat ca o contraventie aflata in sfera preventiei nu se mai sanctioneaza contraventional, iar agentul constatator al contraventiei va stabili o procedura si un termen de corectare a abaterii .

Prin HG nr. 33/2018 au fost stabilite contravențiile aflate în sfera preventiei.

Pentru a veni in sprijinul angajatorilor, enumeram contraventiile care intra in sfera de competenta a inspectorilor de munca,  prevazute  in cuprinsul actului normativ :

1. Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca - art. 23, pentru incalcarea prevederilor art. 5, art. 7 alin. (1), art. 8 alin. (2), art. 9 alin. (1) și (4)art. 11 și art. 12.

2.Legea dialogului social nr. 62/2011 - art. 217 alin (1) lit. c)  privitor la nedepunerea spre publicare de catre partile semnatare a contractului colectiv de munca la nivel de grup de unitati sau sector de activitate.

3.Legea nr. 67/2006 privind protecţia drepturilor salariaţilor în cazul transferului întreprinderii – art.13 alin.(1) nerespectarea de către cedent sau cesionar a obligațiilor prevazute de actul normativ.

4.Legea nr. 467/2006 privind stabilirea cadrului general de informare si consultare a angajatilor-  incalcarea prevederilor art. 9 din in ceea ce priveste nerespectarea de catre angajator a obligatiei de a transmite reprezentantilor angajatilor informatiile obligatorii prevazute de lege, precum si nerespectarea obligatiei angajatorului de a initia consultari si transmiterea cu rea-credinta de informatii incorecte sau incomplete, de natura a nu permite reprezentantilor angajatilor formularea unui punct de vedere adecvat pentru pregatirea unor consultari ulterioare.

5.Legea nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior - nerespectarea obligatiilor prevazute la art. 35 alin (1) referitoare la munca prestata de catre stagiari sub autoritatea unui angajator.

6.Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 - nerespectarea unor obligatii din, spre exemplu: incalcarea de catre angajator a obligatiei de a obtine autorizatia de functionare din punctul de vedere al securitatii si sanatatii  in munca, inainte de inceperea oricarei activitati, conform prevederilor legale; incalcarea prevederilor art. 9 cu privire la organizarea activitatilor de prevenire si a celor de protectie, tinand seama de marimea intreprinderii si/sau unitatii si/sau de riscurile la care sunt expusi lucratorii, precum si de distributia acestora in cadrul intreprinderii si/sau unitatii; incalcarea prevederilor art. 14 și 15 cu privire la alimentatia de protectie si a materialelor igienico-sanitare; incalcarea obligatiei angajatorului de a elabora, pentru autoritatile competente si in conformitate cu reglementarile legale rapoarte privind accidentele de munca suferite de lucratorii sai;  incalcarea art. 13 lit. g) potrivit caruia angajatorul are obligatia  sa ia masuri pentru asigurarea de materiale necesare informarii si instruirii lucratorilor, cum ar fi afise, pliante, filme si diafilme cu privire la securitatea si sanatatea in munca precum si neprezentarea de catre serviciile externe a raportului semestrial de activitate potrivit art. 40 din lege.

Potrivit Legii prevenirii nr. 270/2017, in cazul constatarii savarsirii uneia dintre contraventiile de mai sus inspectorul de munca incheie un proces-verbal de constatare a contraventiei prin care aplica sanctiunea avertismentului si la care anexeaza un plan de remediere. Termenul de remediere poate fi de maximum 90 de zile calendaristice de la data comunicarii.

In termen de maximum 10 zile lucratoare de la data expirarii termenului de remediere, ITM are obligatia sa reia controlul. În situatia in care, cu ocazia reluarii controlului, se constata neindeplinirea de catre contravenient a obligatiilor legale conform masurilor de remediere stabilite, in termenul acordat, agentul constatator incheie un alt proces-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii, prin care se constata savarsirea de contraventii si se aplica sanctiunile contraventionale, altele decat avertisment, cu respectarea legislatiei in vigoare.

Important ! Prevederile Codului muncii nu intra in sfera de aplicare a actului normativ.

 

Luminita Elena Nemes

Inspector sef

 

Mariana Pop

Consilier

                          Compartiment Comunicare si Relatii cu Publicul