MASS-MEDIA
Înapoi

Modificari Codul Muncii

Prevederile Codului muncii au fost modificate prin Legea nr.88/2018 privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.53/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr.53/2003 – Codul Muncii, principalele noutati fiind in legatura cu sanctionarea muncii nedeclarate, evidenta orelor de lucru prestate de unii salariati si acordarea liberelor legale pentru persoanele de alte religii.

Primirea persoanelor la munca fara a le incheia contracte individuale, fara a le transmite datele contractelor individuale in Revisal, in perioada in care acestea au contractele suspendate sau in afara programului  sunt cele patru mari situatii considerate, din 2017, ca fiind munca nedeclarata. Astfel, amenzile se aplica in functie de numarul lucratorilor la negru identificati, acum existand o  limita maxima: in total, sanctiunile nu pot depasi, in fiecare dintre cele patru situatii, suma totala de 200.000 de lei.

Angajatorii trebuie sa tina evidente speciale pentru orele de lucru prestate de salariatii mobili si de salariatii cu munca la domiciliu. Concret:

„Pentru salariatii mobili si salariatii care desfasoara munca la domiciliu, angajatorul tine evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat in conditiile stabilite cu salariatii prin acord scris, in functie de activitatea specifica desfasurata de catre acestia”.

Locul de munca este definit ca fiind: locul in care salariatul isi desfasoara activitatea, situat in perimetrul asigurat de angajator, persoana fizica sau juridica, la sediul principal sau la sucursale, reprezentante, agentii sau puncte de lucru care apartin acestuia”;

iar “copia contractului individual de munca se pastreaza la locul de munca (...)  pe suport hartie sau pe suport electronic, de catre persoana desemnata de angajator in acest scop, cu respectarea prevederilor privind confidentialitatea datelor cu caracter personal”.

In cazul salariatilor de alte religii, angajatorii sunt obligati sa le acorde zile libere in afara sarbatorilor legale si a concediului anual de odihna.

„Zilele libere stabilite (...) pentru persoanele apartinand cultelor religioase legale, altele decat cele crestine, se acorda de catre angajator in alte zile decat zilele de sarbatoare legala stabilite potrivit legii sau de concediu de odihna anual”.

 

Activitatea companiilor poate fi suspendata de autoritati pentru folosirea lucratorilor la negru. Pentru a fi posibila reluarea activitatii, firmele trebuie sa achite amenzile pentru munca nedeclarata, sa incheie si sa transmita in Revisal  contractele de munca,  sa achite contributiile sociale si impozitele aferente si sa faca dovada platii acestora. Reluarea activitatii fara indeplinirea acestor conditii constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 6 luni la doi ani sau cu amenda. Totusi este de mentionat ca sistarea activitatii se va dispune in conditiile stabilite prin procedura elaborata de Inspectia Muncii.

 

 

 

 

Luminita Elena Nemes

Inspector sef

 

Mariana Pop

Consilier

                          Compartiment Comunicare si Relatii cu Publicul