Proiectul EMPOWER
Proiectul EMPOWER – Schimb de experienta si implementarea de actiuni pentru lucratorii detasati, VP/2009/015/00067, a fost derulat de Fundatia Institutului „Guglielmo Tagliacarne“ din Italia, Ministerul Muncii si al Politicilor Sociale din Italia – Directia Generala pentru Activitati de Inspectie si Inspectia Muncii din Romania, pe parcursul a 12 luni: 30 noiembrie 2009 – 30 noiembrie 2010.
OBIECTIVE
Proiectul si-a propus intarirea capacitatii si cooperarii in implementarea Directivei 96/71/CE privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale in Italia si Romania, prin:
- o mai buna constientizare, de catre inspectorii de munca, a continutului si obiectivelor Directivei, dezvoltarea abilitatilor lor in activitatile de inspectie in domeniul salariatilor detasati;
- o cooperare mai stransa intre actorii implicati, conform cerintelor prevazute in Recomandarea CE 2008/CE/01;
- elaborarea unor documente premergatoare incheierii unui protocol de cooperare Italia-Romania.
ACTIVITATI PRINCIPALE
In cadrul acestui parteneriat, Inspectia Muncii:
- a definit si a sustinut strategia proiectului, plus temele majore ale seminariilor si ale atelierelor, impreuna cu partenerii italieni si actorii sociali (prin participarea sa la cele doua reuniuni ale Comitetului Strategic si de Coordonare a proiectului: Roma, 21-22 aprilie 2010 si 29 noiembrie 2010);
- a organizat 3 seminarii de constientizare pentru inspectoratele teritoriale de munca, cu privire la continutul Directivei 96/71/CE (transpusa in legislatia nationala prin Legea 344/2006 si H.G. 104/ 2007), precum si la implementarea si controalele in baza acestei directive. Activitatea a presupus selectarea grupului de beneficiari ce a fost ulterior implicat, precum si sprijin in elaborarea si promovarea activitatii. Astfel:
• 121 inspectori au participat in 5 seminarii din Italia (Roma, Bari, Napoli, Milano, Vicenza);
• 135 inspectori au participat in 3 seminarii din Romania (IM si ITM Bucuresti, ITM Iasi si ITM Timis).
- a organizat un atelier sectorial pentru partenerii sociali la Bucuresti, la 5 noiembrie 2010, primul avand loc la Roma, la 22 aprilie. Ele au avut drept scop prezentarea proiectului si impartasirea de indicatii in vederea imbunatatirii procesului de cooperare in aplicarea legilor referitoare la detasarea lucratorilor intre Italia si Romania.
- a participat la masa rotunda transnationala in cadrul careia partenerii sociali nationali si europeni au dezbatut si au convenit asupra unor prioritati strategice privind activitatile concertate si cooperarea bilaterala. Aceasta a avut loc pe data de 29 noiembrie 2010, la Roma, urmata de Reuniunea finala a proiectului. Cu aceasta ocazie:
• au fost prezentate rezultatele proiectului, in special Ghidul pentru inspectorii de munca si angajatori si Protocolul de cooperare intre Italia si Romania;
• au fost dezbatute întrebarile cheie legate de aplicarea legii privind detasarea lucratorilor în cadrul UE, schimbul de idei si puncte de vedere, in lumina rezultatelor proiectului, pentru a consolida cooperarea administrativa pe aceasta tema, cu referire speciala la sectorul constructii, care este puternic afectat de acest fenomen.
REZULTATE
• „Detasarea lucratorilor in Uniunea Europeana – Ghid pentru inspectorii de munca si angajatori” - pdf;
Protocolul prevede organizarea de seminarii, schimburi de informatii în domeniu si realizarea de activitati de control comune. Semnarea protocolului a avut loc la Roma, în data de 29 noiembrie 2010, cu ocazia Reuniunii finale a proiectului.
Inspectia Muncii a participat în proiect cu urmatorii experti: doamna Gabriela Radu, coordonator de proiect din partea Inspectiei Muncii (a partenerului român), domnul Eduard Nicolau, coordonatorul echipei de experti pe relatii de munca, doamna Marilena Balabuti, expert pe relatii de munca, domnul Catalin Tacu, expert pe relatii de munca.
Proiectul EMPOWER s-a desfasurat prin programul PROGRESS, administrat de Comisia Europeana, Directia Generala Ocupare a Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Egalitate de Sanse(Contract VP/2009/015/00067, Linia de Actiune „Proiecte pilot privind conditiile de munca si de trai ale lucratorilor detasati” – Cerere de oferte VP/2009/015).